posljednji tjedan izborne kampanje

Hrvatske stranke traže privlačnu poslovnu klimu u općinama

08.11.2020.
u 10:30

Ulaskom u posljednji tjedan izborne kampanje za lokalne izbore, koji se održavaju iduće nedjelje, stranke intenziviraju svoje predizborne aktivnosti, većim dijelom koristeći neki od mrežnih komunikacijskih kanala, a jednim dijelom i kroz posjete, najčešće pojedinim mjesnim zajednicama, i to uglavnom bez organiziranja tradicionalnih predizbornih skupova, piše Večernji list BiH. Umjesto toga, upoznaju se s problemima i očekivanjima mještana te najavljuju nove projekte.

Važnost općina

U kontekstu kampanje hrvatskih političkih stranaka posebno je stavljen fokus na konkretne infrastrukturne i druge projekte, a koji će dovesti do snažnijeg sudjelovanja općina u kreiranju ekonomske agende u državi, koristeći sve potencijale koje lokalne zajednice imaju na raspolaganju, ali i zakonske i ustavne mogućnosti kojima mogu utjecati na kreiranje dobre poslovne klime. Analizirajući poruke koje hrvatski kandidati šalju u onim općinama u kojima se nastupa zajedno, vidljivo je kako su u fokusu dvije tematske cjeline. Prva je ukazivanje na važnost ovih izbora za dugoročnu političku poziciju Hrvata u takvim, nacionalno osjetljivim općinama. Posebno se ističe potreba animiranja birača kako bi se osvojio mandat više u općinskim vijećima, odnosno pozicija načelnika tamo gdje ga Hrvati trenutačno nemaju. Sve navedeno rezultiralo bi osnaživanjem političkog položaja, a što sa sobom posljedično vodi i k većoj mogućnosti utjecaja na one konkretne, gospodarske projekte koje provodi pojedina lokalna zajednica. No, ono što je važno je i činjenica da je druga tematska cjelina na kojoj inzistiraju stranke HNS-a poziv na suradnju nakon izbora s predstavnicima drugih naroda kako bi svaka općina u kojoj žive dva ili tri naroda mogla što bolje iskoristiti svoje potencijale. Pritom se vode činjenicom da se investicijski potencijali u BiH, pokazuju primjeri u praksi, najbolje ostvaruju u lokalnim samoupravama, i to kroz procese izgradnje sve većeg broja poslovnih zona. Zaključak je da bez suradnje nema ni napretka, a to je posebno važno u općinama gdje je nacionalno mješovito pučanstvo.

Doprinijeti razvoju

Istodobno, kako bi se u što većoj mjeri iskoristio potencijal općina, potrebno je nakon 15. studenog ostvariti dobru suradnju s višim razinama vlasti. Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović govorio je tako nedavno tijekom posjeta Jajcu o važnosti suradnje različitih razina vlasti. “Uz potporu viših razina, moramo doprinijeti razvoju ove jedinice lokalne samouprave, gospodarskom jačanju, kao i bržem razvoju strateških projekata, posebno računajući na mlade da ih zadržimo i da im omogućimo normalne uvjete i život u Jajcu”, naglasio je Čović. Takvo što svakako se može primijeniti i na ostale općine čiji razvoj značajnim dijelom ovisi o dobroj i produktivnoj komunikaciji s višim razinama vlasti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?