Banski dvori

Hrvatska Vlada odlučila: Prekidamo Sporazum o arbitraži sa Slovenijom

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
30.07.2015.
u 11:30

- Radi se o posljedicama svega što se ustanovilo u zadnjih nekoliko tjedana, iako smo određene sumnje imali još od proljeća, kazala je ministrica Vesna Pusić

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog odluke o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom zbog njegove povrede. Hrvatski je sabor jučer jednoglasno, sa 141 glasom, obvezao Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade RH i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenog 2009. godine, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010., zbog bitne povrede njegovih odredbi od Slovenije. 

 - Radi se o posljedicama svega što se ustanovilo u zadnjih nekoliko tjedana, iako smo određene sumnje imali još od proljeća. Riječ je o kršenju sporazuma i kompromitiranju samog predmeta unošenjem dodatnih dokumenata. Na ovaj način je nemoguće nastaviti rješavati pitanje granice Hrvatske i Slovenije. Sabor je jednoglasno uputio Vladu da pokrene postupka okončanja sporazuma. O odluci je obaviješten i Diplomatski zbor te naši diplomatski predstavnici u svijetu. Vladu Slovenije ćemo obavijestiti kako su se zbog povreda odredbi ugovora nastali uvjeti za prekid sporazuma. Maja Seršić i Andreja Metelko-Zgombić razrješuju se dužnosti zastupnice i su-zastupnice RH u postupku pred Arbitražnim sudom, kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Prihvaćena je i odluka o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod.

 - Vlada će ovako sačuvati radna mjesta i radnike te opstojnost proizvodnje, kazao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Premijer Milanović je na to  kazao kako je rješenje Imunološkog bio povratak državi.

 - To nije najbolje rješenje, ali je dokaz da probleme koje nismo uzrokovali ozbiljno shvaćamo. To je jedini način da se zavod sačuva i da mu se omogući novi početak, kazao je Milanović.

Vlada je usvojila odluku o ublažavanju financijskih teškoća dužnika koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate koje je pokrenula Hrvatska radiotelevizija.

 - Ublažavamo financijske teškoće dijelu građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate pokrenute od strane HRT-a, kazala je ministrica socijalne politike i mladihMilanka Opačić.

Prihvaćen je prijedlog odluke o racionalizaciji troškova mobilne telefonije i vozila za korisnike središnje javne nabave.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako se odlukom racionaliziraju troškovi telefoniranja i nabavke vozila korisnicima javne nabave.

 - 2011. je mjesečna potrošnja po pretplatničkom broju iznosila oko 300 kn, a 2013.-2015. to je smanjeno na 55 kuna, kazao je Ostojić.

Premijer Milanović potom se osvrnuo na troškove leasinga automobila.

 - Kad najesen istekne leasing i budu potrebna nova vozila, na primjer. za hitnu pomoć i policiju, ova odluka sadrži obvezu da to bude 20% manje, kazao je Milanović.

Vlada je na današnjoj sjednici Brodarskom institutu dala suglasnost za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, radi provedbe financijske konsolidacije i restrukturiranja društva.

 - Da nismo reagirali, institut bi završio u stečaju, kazao je ministar financija Boris Lalovac.

>> Sabor usvojio odluku o raskidanju Arbitražnog sporazuma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije