problem nedostatka radnika

Hrvatska već "lovi" sezonce, bh. radnici glavne "mete" poslodavaca

27.01.2023.
u 19:16

Najveći online sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr već je počeo s agresivnim reklamama u BiH

Nakon pada turističkih brojki zbog pandemije, turizam se u prošloj godini u Hrvatskoj oporavio, što je ponovno aktualiziralo pitanje sezonaca, kojih je i prošle godine nedostajalo, piše Večernji list BiH.

Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je problem postao nedostatak radnika, a malo gdje je to vidljivo kao u turizmu. Prošle godine nedostajalo je oko 15 tisuća radnika, a pretpostavlja se da će ove godine taj broj biti i veći. Stoga je ovih dana počeo pravi "lov" na sezonce iz Bosne i Hercegovine koji ovoga ljeta žele raditi u Hrvatskoj.

Konobari, kuhari...

Riječ je o najvećem online sajmu poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr koji je otvoren ovih dana i nastoji privući posjetitelje koji traže sezonski ili stalni posao u Hrvatskoj, prenosi biznisinfo.ba. Online sajam, kojem se pristupa putem interneta, otvoren je do 2. veljače. Sajam se agresivno reklamira u BiH na portalima za traženje posla ili drugim stranicama, pa je očito da su upravo naši građani glavne potencijalne "mete" hrvatskih poslodavaca. Na sajmu je oglašeno više od 200 oglasa za posao. Konobari, prodavači, kuhari, vozači, spasioci, wellness-terapeuti, vrtlari, edukatori - treneri, voditelji ugostiteljskih objekata samo su neki od primjera ponude. Radnike traže hoteli, trgovački lanci itd., među kojima su Valamar, Lidl, Tommy, Jamica, INA, Best Solutions, Zagrebačka pivovara, Coca-Cola, Metro, Petrol, Konzum, Spar, Radisson Blu, Kaufland, McDonald's - Globalna hrana, Eurospin, Aquapark Istralandia, Blue Sun, Esplanade i brojni drugi. Poznato je da BiH već odavno pati od nedostatka radnika pa se postavlja pitanje hoće li ovako masovan odlazak sezonaca u susjednu državu dodatno otežati situaciju. Odlazak stanovništva, a posebice mladih i radno sposobnih, gorući je problem Bosne i Hercegovine. Pretpostavlja se da će se trend iseljavanja stanovništva nastaviti i u idućim godinama, i to pojačanim intenzitetom zbog olakšavanja procedura za imigraciju u druge zemlje te zbog potrebe razvijenih europskih zemalja za radnom snagom. Bosni i Hercegovini već nedostaje radne snage, pa su poslodavci počeli "uvoziti" radnike čak iz Bangladeša i Nepala, dok radnici iz BiH svaki dan odlaze jer su plaće koje im poslodavci ovdje nude nedovoljne za preživjeti mjesec. Odlasci su posebno izraženi tijekom ljetne sezone. Posljednjih godina na Jadranu vlada prava pomama za sezonskim radnicima, posebice u ugostiteljstvu. Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima vlasnici ugostiteljskih objekata, uz obveznu naznaku "hitno", traže radnike i obećavaju plaće od 1000 do 1500 eura plus bonuse. Znatno više od onoga što poslodavci u BiH nude.

Razlike u plaćama

Čak 124.121 dozvola za boravak i rad izdana je stranim radnicima lani do kraja prošle, 2022. godine, prema podacima MUP-a Hrvatske, i to 79.458 dozvola za novo zapošljavanje, 27.827 za produljenje dozvola te 16.836 za sezonske radnike. Najviše stranaca zaposleno je u graditeljstvu (53.772) te turizmu i ugostiteljstvu (32.306), a prosječne bruto plaće stranih radnika, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bile su od 5103, 5158, 5207 kuna za čistače, pekare i radnike visokogradnje do najveće bruto plaće od 6329 kuna za kuhare. Najveći broj dozvola za boravak i rad lani je izdan upravo državljanima Bosne i Hercegovine (36.783), Srbije (19.176), Nepala (12.222), Sjeverne Makedonije (10.053), Kosova (8979), Indije (7690), Filipina (5935), Bangladeša (4381), Albanije (4257) te Turske (3653). Prema službenim podacima, prosječne bruto plaće sobara u Hrvatskoj bile su 5327 kuna, pomoćnih konobara i kuhara 5225 kuna. Bh. poslodavci u velikom broju slučajeva ne mogu već dulje vrijeme pronaći dovoljan broj radnika, a stanje bi u idućem razdoblju moglo postati još teže s obzirom na visinu plaća koju nude.•

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?