teško pronaći radnike

Poslodavci u problemima, posla ima, ali nema tko raditi: 'Nitko se ne javlja na natječaje'

radnici
06.01.2023.
u 08:04

Radno iskustvo je jedan od primarnih uvjeta za poslodavce, što mladi bez iskustva ne shvaćaju dovoljno ozbiljno

Masovan odlazak građana Bosne i Hercegovine u inozemstvo već odavno nije vijest. Tek usputno objava postotaka i po koja životna priča. O razlozima je tek suvislo govoriti. Ima ih mnogo. Sjećate se, pojedinim poslodavcima je izgovor često bio: "Ima tko će raditi." Sada je i to pitanje. 

Radna snaga je u deficitu, posla ima, ali nema tko raditi. Za glavu se sada hvataju svi. Što je rješenje i ima li ga uopće?

Zavarivači, bravari, moleri, keramičari i brojna druga zanimanja postaju sve traženija u zemljama Zapadne Europe. Dovoljan razlog da i iz ove branše sve veći broj bh. građana odlazi u potrazi za poslom. Primjera radi, u Tuzlanskoj županiji poslodavcima je sve teže naći dobrog zanatliju. Teško je i mlade motivirati da ostanu i rade.

„Dosta učenika po završetku srednje škole napusti državu i zaposlenje traži u inozemstvu“, kaže za FTV Jasmin Mrkaljević, nastavnik u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi Tuzla.

Da je zaista tako, pokazuju i oglasi za posao koji se često ponavljaju, jer se na njih ne prijavi nitko ili se prijavi mali broj kandidata, koji također odustanu od posla ako nisu zadovoljni uvjetima rada. Poslodavci, s druge strane, često ne mogu dati više od prosjeka plaće.

„Novim generacijama treba puno vremena da bi stasali u kvalificiranu radnu snagu, pored diplome koju dobiju po završetku obrazovanja. To je samo polazna osnova, a radno iskustvo i znanje se treba tek postići. Nažalost, događalo nam se i da na poziv da trebamo zaposliti deset novih zaposlenika ne dobijemo deset kandidata“, ističe Nedim Mujkić, direktor tvrtke za proizvodnju, usluge, trgovinu i zastupanje.

„U posljednje vrijeme je čest slučaj da se u 'jakim' tvrtkama koje zapošljavaju deficitaran kadar po raspisivanju natječaja nitko ne prijavi. Dosta kvalitetnih i već obučenih majstora i učenika koji izađu iz procesa obrazovanja zaposlenje traže vani“, dodaje Mrkaljević.

Radno iskustvo je jedan od primarnih uvjeta za poslodavce, što mladi bez iskustva ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, kažu u Službi za zapošljavanje Tuzlanske županije odakle ukazuju koja su to najtraženija zanimanja.

„Građevinski radnici su jedna od najtraženijih zanimanja - od tehničara i osoba s visokom školom pa do zidara, tesara, limara, metalske struke, zavarivača“, navodi Amela Makul iz PR Službe za zapošljavanje TŽ-a.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku broj stanovnika u Tuzlanskoj županiji iz godine u godinu sve je manji. Ako gledamo starosnu strukturu u ovoj županiji, povećava se broj starijih osoba od pet godina, pa se s obzirom na trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine postavlja pitanje: Hoće li poslodavci biti prinuđeni zapošljavati umirovljenike?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?