Jasan stav u govoru na sjednici Vijeća sigurnosti UN

Hrvatska traži promjenu izbornog inženjeringa koji je Komšića doveo na vlast

Ivan Šimonović
04.11.2023.
u 10:45

- Hrvatska ga ne priznaje (Komšića) kao legitimnog člana Predsjedništva BiH. On je preuzeo taj položaj manipulativnim izbornim inženjeringom. Iskreno se nadamo kako će izmjene Izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti - kazao je Šimonović na Vijeću sigurnosti UN-a

Službeni Zagreb prvi put je na izravan način nazvao Željka Komšića uzurpatorom pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva BiH na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te je pozvao na otklanjanje takve prakse izmjenom Izbornoga zakona kako bi se prestalo s praksom narušavanja načela Daytonskog mirovnoga sporazuma, a tako i same stabilnosti zemlje. Stalni hrvatski predstavnik pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Ivan Šimonović, istaknuvši kako se Hrvatska potpuno priklanja stajalištu Europske unije, naveo je slučaj "Komšić", ocjenjujući takvu praksu manipulativnim izbornim inženjeringom.

Kritike Plenkoviću

- Hrvatska ga ne priznaje (Komšića) kao legitimnog člana Predsjedništva BiH. On je preuzeo taj položaj manipulativnim izbornim inženjeringom. Iskreno se nadamo kako će izmjene Izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti - kazao je Šimonović na Vijeću sigurnosti UN-a. Prethodno je Komšić ponovno spomenuo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te se u biti žalio što su SDA i DF izbačeni iz vlasti. Kritizirao je Hrvatsku i njezina premijera Andreja Plenkovića zbog navodnog miješanja u unutarnje poslove BiH. Komšić navodi da ni 28 godina od Daytona BiH nije uspjela provesti demokratsku tranziciju, nego je "zarobljena u etničkim politikama", čiji je krajnji cilj kolaps te države. Tvrdi da se oko BiH igraju različite geopolitičke igre, a dijelom toga vidi i pokušaje osporavanja pozicije visokog predstavnika. Kazao je kako osobno podupire postojanje OHR-a sve do provedbe ciljeva i uvjeta za okončanje međunarodne supervizije, koje je PIC definirao još 2008. No, ne podupire kako sada radi Schmidt jer mu se ne sviđaju njegove intervencije u izborni sustav, a uz to smatra nedovoljnim druge mjere koje je aktualni visoki predstavnik do sada poduzeo. - Zabrinuti smo i zbog izjava premijera susjedne države da su lobirali kod visokog predstavnika kako bi donio izmjene Izbornog zakona BiH koje odgovaraju interesima te države. Ovdje, naravno, mislim na premijera susjedne Hrvatske, što može biti značajan dokaz pristranosti visokog predstavnika - kazao je Komšić, koji tvrdi da države - susjedi BiH utječu na uspostavu etnički čistih dijelova te zemlje koje onda de facto kontroliraju. Šimonović je izrazio i potporu Schmidtu navodeći kako je svojim postupcima stabilizirao stanje u zemlji. - Želim naglasiti našu potporu visokom predstavniku Schmidtu. Njegove su odluke značajno unaprijedile političku stabilnost i funkcionalnost BiH - kazao je Šimonović dodajući kako je nužno nastaviti rad na ustavnim reformama u BiH, odnosno izmjeni Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih građana. Komšićevi istupi u kojima je pokušao verbalno kompromitirati hrvatsku politiku samo su dodatno osnažili stajališta Zagreba da još upornije i otvorenije progovara o urušavanju Daytonskog mirovnog sporazuma, kao temelja mira i stabilnosti zemlje. Prije, dok je na vlasti bio Stjepan Mesić, a napose prije nego što je Hrvatska postala članica NATO-a, a zatim i EU-a, prolazili su pokušaji da se Zagreb ušutka u zauzimanju za sunarodnjake.

SDA žrtva svojih zabluda

Nakon što su se promijenile okolnosti, a Zagreb postao ravnopravni sudionik najvažnijih svjetskih integracija, potpuno su raskrinkane politike unitarizma koje su jednako problematične kao i secesionizam koji sustavno potencira čelnik Republike Srpske Milorad Dodik privlačeći na sebe potpuni odium međunarodne javnosti. Otkako je treći put nametnut Hrvatima, službeni Zagreb posve je prekinuo veze s Komšićem te je on u diplomatskome smislu postao persona non grata za RH. Jednako kao što ga se u stvarnosti doživljava na većinski hrvatskim područjima u BiH, neovisno jesu li o tome formalno donijele odluku lokalne vlasti. Komšića izbjegavaju svi predstavnici vlasti kod Hrvata, ali i službeni predstavnici Katoličke crkve, čime je do kraja prikazan odnos ovoga naroda prema ovoj pojavi. Uostalom, inzistiranje da se fenomen "Komšić" prenese i na niže razine, odnosno da se Hrvate izbaci iz vlasti u Federaciji i županijama, uz ratnohuškačku retoriku, najviše je koštao sami SDA, koji je izbačen iz vlasti te sada plaća svoje političke i nacionalističke zablude. • 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?