pogledajte

Hrvatska svoj primjerak čuva: Evo kako izgleda Daytonski sporazum

Foto: N1
1/6
02.11.2017.
u 15:01

U svjetlu posljednjih događaja u vezi pronalaska primjerka Daytonskog mirovnog sporazuma na Palama, ''podigla se prašina'' u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povela se rasporava o tome čiji primjerak je pronađen u kući Željka Kuntoša.

Kuntoš, nekadašnji član posiguranja i bliski suradnik Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, uhićen je, a kasnije se saznalo kako je pronađeni Daytonski mirovni sporazum na engleskom jeziku Kuntoš nudio na prodaju za 100.000 KM, javlja N1. 

Također, posljednja dva dana je obilježila i rasprava o tome kome pripada pronađeni primjerak Sporazuma, a predsjednik RS je rekao kako je "RS našla neki svoj Daytonski sporazum i da sada ostaju drugi".

Bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ranije je za N1 rekao kako primjerka Daytonskog sporazuma nije bilo ni 2008. u Predsjedništvu BiH, niti je itko tada rekao da postoji bilo koji primjerak Daytonskog sporazuma u BiH".

"U Predsjedništvu ga nije bilo, a je li se on pojavio naknadno, ne znam. Je li to tada bilo sklonjeno, ni to ne znam. To je posao nekog drugog da istražuje", rekao je Komšić.

Podsjetimo, Daytonski mirovni sporazum pravni je akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, da bi se službeno prekinuo rat u Bosni i Hercegovini.

Svaka od država potpisnica (Jugoslavija, Hrvatska i BiH) je zadržala pravo na čuvanje svoga primjerka, a unazad godinama, nije poznato gdje su završili primjerci iz BiH i Srbije, ali se zna gdje je onaj od Hrvatske - u tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova.

Možemo zaključiti kako je hrvatska kopija Sporazuma ''pažena i mažena'', a tome svjedoče i naredni kadrovi. Pogledajte kako izgleda originalni Daytonski sporazum koji se čuva u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?