Svjedočanstvo Ante Čuvala

Hrvatska sela nakon II. svjetskog rata

04.10.2018.
u 09:30

Profesor dr. Ante Čuvalo je još jednom ugodno iznenadio svoje Ljubušake svojim dvjema novim knjigama, kojima razotkriva i razobličava totalitarnu narav, bit i način funkcioniranja propalog jugoslavenskog komunističkog sustava. U nazočnosti brojnih posjetitelja, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom predstavljene su njegove knjige Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.) i Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru). Predstavljanje su upriličili HKD Napredak, podružnica Ljubuški, u suradnji s općinom Ljubuški, a o knjigama su govorili dr. Ivo Lučić, dr. Ivica Šarac, prof. Boris Brkić, fra Miljenko Stojić i sam autor.

Dr. Ivo Lučić je istaknuo značaj Čuvalova rada na knjizi Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.) jer je nastala na građi koja je desetljećima stajala u općinskom podrumu u Ljubuškom i, za razliku od ostalih općina u zapadnoj Hercegovini, nasreću sačuvana.

- Upravo zbog toga što je to sačuvano, danas možemo predstavljati ovu knjigu, možemo nešto više znati o tom vremenu, o toj narodnoj vlasti, o tim odnosima vlasti i naroda. U drugim općinama uglavnom je to uništeno... Izuzetno je vrijedna ova građa, a posebice ova knjiga - naglasio je dr. Ivo Lučić.

- Zahvaljujući strpljivom pregledu starih papira seoskih mjesnih narodnih odbora Proboja i Radišića, sortiranju i analizi 70 kg arhivskoga gradiva, koje se nalazilo u podrumu općinske zgrade, autor je na 500 stranica u četiri konceptualno različita dijela knjige, u najsitnije detalje raščlanio i preko obznanjenih sadržaja dokumenata prikazao i pokazao što je pojam totalitarno značio u stvarnom svakidašnjem životu žitelja spomenuta dva sela - rekao je dr. Ivica Šarac.

Prof. Boris Brkić je istaknuo važnost knjige za mlađe čitatelje, što im u njoj može biti zanimljivo, “što mogu saznati o razdoblju koje je završilo prije 60-ak godina, ali kao da su to i oni prošli”.

O drugoj Čuvalovoj knjizi Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru) govorio je fra Miljenko Stojić. Napisana je na engleskom jeziku, ima 94 stranice, sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije