Projekti za Hrvate u BiH

Hrvatska nudi 5 milijuna kuna za ekonomsko jačanje područja u BiH naseljenih Hrvatima

25.07.2021.
u 11:10

Gospodarsko jačanje Hrvata u BiH, njegova ekonomska i demografska revitalizacija, kao i osnaživanje pograničnih područja Republike Hrvatske ključni su ciljevi novog programa poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svrhu razvoja lokalne zajednice.

Za isti je Hrvatska izdvojila pet milijuna kuna, a iznos će, očekuje se, biti usmjeren u projekte kojima će se ojačati konkurentnost, kao i razvojni potencijali lokalnih zajednica u BiH u kojima žive Hrvati.

Hvalevrijedan projekt jedan je u nizu onih kojima se nastoji osnažiti gospodarska pozicija Hrvata u BiH, zaustaviti iseljavanje i stvoriti pretpostavke za demografsku obnovu, a pritom će se pozornost usmjeriti i na društvene, socijalne i komunalne usluge.

Prijava na natječaj

Večernji list imao je uvid u program čiji je nositelj Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a koji, kako se navodi u samom opisu, pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovu gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak.

Pridonosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Cilj programa jest pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje njihove pune ravnopravnosti te pridonošenje gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?