ZRAČNA LUKA FRANJO TUĐMAN

Hrvatska carina zaplijenila i avion AirPinka u vlasništvu Željka Mitrovića

08.11.2017.
u 21:23

Odvjetnica srpskih aviokompanija kaže da vjeruje da će se sporovi brzo riješiti i da neće morati tražiti odštetu od Hrvatske

Osim zrakoplova srpske aviokompanije Infinity Aviation, hrvatska carina zaplijenila je u Zračnoj luci Franjo Tuđman i avion AirPinka u vlasništvu Željka Mitrovića. Tu informaciju potvrdili su nam u Odvjetničkom društvu Dragičević i partneri, koje u Hrvatskoj zastupa te dvije aviokopmanije u sporovima s Carinskom upravom.

I dok je Cessna Infinity Aviationa, koja je iz Madrida u Zagreb prevozila nogometaša Matea Kovačića i njegovu suprugu Izabel, zadržana u subotu, hrvatski su carinici avion AirPinka koji je letio iz Londona u Zagreb zaplijenili tjedan dana prije. Dorotea Jurčić iz Odvjetničkog društva Dragičević i partneri kaže da je i u slučaju AirPinka i u slučaju Infinity Aviationa kapetan zrakoplova bio priveden te pušten iz pritvora nakon plaćanja jamčevine od 6000 kuna.

Protiv obojice kapetana izdani su prekršajni nalozi. Jurčić tvrdi da je Carinska uprava u oba slučaja pogrešno primijenila zakonodavstvo RH i EU te da su letove te dvije aviokompanije protumačili kao kabotažu, tj. da su to bili letovi unutar jedne države. Pogrešno tumačenje tih letova, kaže Jurčić, pozadina je carinskog prekršaja za koji se terete aviokompanije i kapetani, a to je da nisu imali odobrenje za privremeni uvoz aviona.

Jurčić navodi da carina smatra da u oba slučaja nisu bili zadovoljeni uvjeti za privremeni uvoz uz oslobođenje od carinskih nameta, no tvrdi da su svi ti uvjeti zadovoljeni. AirPink i Infinity Aviation registrirani su u Srbiji, njihovi vlasnici i kapetani srpski su državljani. Bila je riječ o čarter-letovima koji su ugovoreni s hrvatskim tvrtkama, tzv. brokerima.

Jurčić kaže da carina tvrdi da su ti brokeri ugovorni prijevoznici što je, kaže, netočno. Odvjetnica ističe da su se dosad takvi letovi obavljali svakodnevno i vjeruje da će se spor brzo riješiti te da aviokompanije koje zastupa neće morati tražiti odštetu od Hrvatske, a koja se mjeri u desecima tisuća eura dnevno.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?