VELIKI ISKORAK

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH

hazu
Foto: agencije
24.06.2014.
u 10:07

Brojni sveučilišni profesori nazočili prvom zasjedanju

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine utemeljena je jučer u Mostaru, a za njenog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar. Prvi predsjednik HAZU-a BiH je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama znanosti i umjetnosti.

Popuniti praznine

- HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture - istaknuo je Pehar. “Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti tko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH”, kazao je Pehar. Svečanoj sjednici nazočio je veliki broj uglednika, kao i jučer imenovani akademici. Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i njenom podizanju na onu razinu kakvu zaslužuje i ima u svijetu. “Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan”, istaknuo je Žepić. Predsjednik HDZ BiH, HNS i predsjedatelj Doma naroda BiH, od jučer i akademik, Dragan Čović je poručio kako je ovo povijesni dan, čije važnosti vjerojatno još uvijek nismo ni svjesni. - Preuzimamo jednu posebnu obvezu i pozivam vas da pristupite HNS-u gdje možete imati posebnu dimenziju u definiranju odnosa u BiH. Možemo zajedno praviti jedan bolji rezultat - poručio je jučer Čović. Velikom događaju jučer je nazočio i predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti RS-a Rajko Kuzmanović koji je također naglasio kako je osnivanje HAZU-a povijesni dan za hrvatski narod u BiH.

Jaka poruka svijetu

- Ovdje smo u čast znanosti i kulture. Osobito kulture mira i znanja. Osnivanjem ove akademije je poslana svijetu snažna poruka o zrelosti jedne nacije, jednoga naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda, da može imati ovakvu instituciju, koja neće naškoditi i nanijeti neprilike nikome. Ova institucija može samo djelovati na znanstvenim činjenicama i tako će raditi, ustanoviti objektivnu istinu i učiniti sve da se učlani u veliku obitelji europskih akademija - naglasio je Kuzmanović. Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić je u svim izlaganju naglasio kako je konačno realizirana ideja koju je pokrenulo nekoliko znanstvenika. - Narod koji ne zna čuvati svoju prošlost, ne može imati ni budućnosti. Stoga akademiju vidim kao i ispravnog tumača naše povijesti. Na vašim istraživanjima, radovima leži odgovor na brojne upite koji opterećuju našu svakodnevnicu - zaključio je Lasić.

Komentara 2

NO
novabila
18:44 27.06.2014.

Veliki korak za Hrvate ,neznam šta se čekalo dosad, HNS treba formirati i vladu u sjeni jer Federacija puca po svim šavovima ,nemojmo dozvoliti da budemo nespremni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije