ANALIZA Kako su Hrvati glasovali

Hrvatima više od 400 vijećničkih mjesta, HDZ potvrdio dominaciju

07.10.2016.
u 09:00

Uvjerljivo najviše hrvatskih glasova, pa samim tim i vijećničkih mandata na proteklim lokalnim izborima u BiH dobio je HDZ BiH, piše Vecernji list BiH.

HDZ BiH najjača stranka

Iako su podaci još nepotpuni, a izračunavanje vijećničkih mandata moguće samo okvirno, dosadašnji rezultati govore da je HDZ BiH samostalno ili u različitim koalicijama za općinska i gradska vijeća osvojio više od 94 tisuće glasova te da će ovu stranku i njezine koalicijske partnere u lokalnim parlamentima zastupati više od 300 vijećnika. To je značajan porast u odnosu na dosadašnje stanje u općinskim i gradskim vijećima kada je ova stranka u pitanju. Naravno, kada se održe izbori u Stocu, i broj glasova i broj vijećnika će porasti, iako je sada rano za konkretnije procjene.

U skoro svim većinski hrvatskim općinama, odnosno u njih 20, HDZ je vodeća stranka po broju vijećnika. Važno je istaknuti da će HDZ BiH ili nacionalna koalicija u kojoj je nastupao na ovim izborima, imati vijećnike i u većem broju općina gdje su Hrvati u manjini. Takav je slučaj u Tuzli gdje je HDZ BiH dobio najmanje dva mandata te u Kaknju, Glamoču, Bosanskom Grahovu, Drvaru, Travniku, Bugojnu i drugim općinama gdje bi vodeća hrvatska stranka mogla igrati značajnu ulogu i pri formiranju vlasti.

Druga hrvatska stanka po broju osvojenih mandata je HDZ 1990., koji će samostalno ili u koalicijama imati možda i više od 84 vijećnika. Ukupan broj glasova za ovu stranku trebao bi biti iznad 19 tisuća, ali i ovaj podatak treba uzeti s rezervom zbog nepotpunih podataka, ali i različitih koalicija u kojima je i ova stranka nastupala. Najveći broj mandata HDZ 1990. imat će u Rami (9), Livnu (8) u Neumu (6). Rama je ujedno i jedina općina u kojoj će HDZ 1990. imati više vijećnika od HDZ-a BiH. Po pet vijećnika će “devedesetka” imati u Ljubuškom, Ravnom, Orašju, Domaljevcu, a po četiri u Tomislavgradu, Usori i Kupresu. U Odžaku, Posušju, Grudama, Čapljini, Dobretićima i Čitluku HDZ 1990. će najvjerojatnije predstavljati po tri vijećnika, a u Kiseljaku dva. Status parlamentarne stranke će, zahvaljujući vjerojatno po jednom vijećniku, HDZ 1990. imati i u Širokom Brijegu, Kreševu, Žepču, Vitezu i Busovači. Slično bi trebalo biti i u Drvaru i Glamoču. Ostale hrvatske stranke gotovo da i nisu osvajale mandate u općinama i gradovima gdje su Hrvati u manjini. Iznimka je HSS Braća Radić u Brčko Distriktu, koji je osvojio 1321 glas ili 4,08 posto prema nepotpunim podacima. Također, prema nepotpunim podacima, u Brčkom je HDZ BiH osvojio 2410 glasova ili 7,44% .

Koaliranje manjih stranaka

U većinski hrvatskim općinama, ostale hrvatske stranke će, ipak, biti zastupljene u vijećima. HSP BiH, iako u problemima, imat će vjerojatno tri predstavnika u Grudama te po dva u vijećima u Širokom Brijegu, Ljubuškom, a po jednog u Orašju, Livnu, Tomislavgradu i Usori te eventualno u još jednoj ili dvije općine zahvaljujući koalicijskom nastupu.

Nekoliko lokalnih hrvatskih stranaka ili koalicija zabilježilo je dobar rezultat pa je tako Neovisna lista za Kupres osvojila dva mandata, a Hrvatska lista za Livno tri mandata u lokalnom parlamentu. Savez za Široki Brijeg vjerojatno će imati četiri mandata, a Hrvatska neovisna lista u Posušju dva. HKDU, HSS i HPB su također u nekoliko hrvatskih općina samostalno ili u koalicijama osigurali parlamentarni status, potvrđujući tako da Hrvatima pluralizam nije stran tamo gdje njihov nacionalni status nije ugrožen. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije