Hrvatska predsjednica u službenom posjetu BiH

Hrvatima treba osigurati jednakopravnost i osigurati da ostanu u BiH

11.09.2015.
u 06:00

Kardinal puljić Stvoriti ozračje sigurnosti i stabilnosti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakopravnima, i to "promjenom Izbornog zakona i Ustava BiH"

Prvog dana službenog posjeta BiH predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imala je vrlo intenzivne aktivnosti. Prije službenog sastanka s članovima Predsjedništva BiH hrvatska predsjednica je bila na ručku koji je u njenu čast predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović priredio u jednom od najpopularnijih sarajevskih restorana. Uslijedio je službeni susret na kojemu su Čović i njegov bošnjački kolega iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović informirali predsjednicu Grabar-Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu k punopravnom članstvu u EU, posebno imajući u vidu predstojeće gospodarske i socijalne reforme u BiH, piše Večernji list.

Prijateljski odnosi

- Bilateralni odnosi između BiH i Hrvatske su i pored otvorenih pitanja dobri i prijateljski, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini. Istaknuta je važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju suradnju izvršnih vlasti dviju država posebno u pogledu rješavanja otvorenih pitanja iz oblasti pogranične problematike, dogradnje ugovornog okvira, trgovinskih odnosa i uspostave svestranije ekonomske suradnje na bazi zajedničkih interesa. Ponovljeno je zajedničko opredjeljenje za nastavak suradnje u procesu europskih i euroatlantskih integracija, priopćeno je nakon sastanka iz državnog Predsjedništva. Predsjednica Grabar-Kitarović je kazala da Republika Hrvatska, kao članica EU i NATO, bilateralno, ali i kroz institucije EU, iskazuje značajnu podršku BiH u njenim naporima na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u europskim i euroatlantskim integracijama. Podržala je reformske napore koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH i naglasila značaj provedbe infrastrukturnih i energetskih projekata od regionalnog značaja. Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o izazovima na globalnom planu, odnosno o priljevu izbjeglica s područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, kao i mogućnostima pronalaska dugoročnijeg rješenja migrantske politike. Sastanku je uime člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladena Ivanića nazočila savjetnica Diana Čekić.

Danas u Mostaru

Hrvatska predsjednica je prvog dana boravka u BiH imala susret i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, a potom i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. - Predsjednica RH ozbiljno razmišlja o tome kako da se stvori jedno i političko i gospodarsko rješenje za sve građane u BiH. Hrvati ne traže nikakve privilegije, već samo da imaju jednaka prava kao i drugi narodi - izjavio je Feni kardinal Puljić. - Razumljivo je da je najveće pitanje kako zaustaviti odlazak i kako sačuvati naš opstanak na poseban način - što Hrvatska kao članica EU može učiniti da se BiH tako riješi, stvori zakonsko uporište jednakopravnosti, odnosno da se otvore vrata BiH prema EU u pogledu razvoja gospodarstva koja će omogućiti ljudima da ovdje žive, rade i ne bježe iz BiH. U tom smislu smo razmijenili naša mišljenja - istaknuo je Puljić. Osnovna tema razgovora bio je položaj Hrvata u BiH jer, kako kaže Puljić, Dayton to nije proveo, a "ono što je provedeno bilo je na štetu Hrvata". Zato smatra da je potrebno stvoriti ozračje sigurnosti i stabilnosti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakopravnima i to 'promjenom Izbornog zakona i Ustava BiH'. - Sadašnji Ustav nije ustav, on je mirovni sporazum koji treba stvoriti jedan stabilan Ustav po kojem će svi građani biti jednakopravni - zaključio je Puljić. Središnji događaj bila je svečana dodjela Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković" za 2015. predsjednici Grabar-Kitarović koja je upriličena sinoć u Narodnom pozorištu. Kako je objašnjeno u obrazloženju dodjele nagrade, krucijalno u procesu nominiranja i glasovanja jeste odnos laureata prema državi BiH. Taj odnos je u ovom slučaju nesumnjivo pozitivan i prijateljski. To je već bilo vidljivo u vrijeme angažmana predsjednice Grabar-Kitarović na poziciji pomoćnice generalnog tajnika NATO (2011.-2014.) kada je učinila jako mnogo za euroatlantski put BiH. Predsjednica RH posjet BiH danas nastavlja u Mostaru, a nakon toga je u subotu u Banjoj Luci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije