DISKRIMINIRANJE PO NACIONALNOJ OSNOVI:

Hrvatima na svom štandu, u njemačkom gradu, zabranili isticanje zastave i znakovlja hrvatskog naroda iz BiH

03.07.2023.
u 15:02

U ime brojne hrvatske zajednice u tom gradu, nastup za sudjelovanje na festivalu kao i prethodnih godina je prijavila Hrvatska kulturna udruga (HKU) Velebit Friedrichshafen e.V. sa postavljanjem hrvatskog štanda na kojem se uz ostalo nude hrvatska jela i piće te promidžbeni materijali poznatih hrvatskih turističkih odredišta.

Piše: Stjepan I. Mandić/Fenix-magazin

Folklorna skupina HKU Velebit Friedrichshafen / Foto: Fenix (SIM)

No, za razliku od prethodnih godina, Hrvati iz Friedrichshafena ove godine ne smiju na svom štandu izvjesiti zastavu, a niti imati obilježja hrvatskog naroda iz BiH. Tu zastavu nisu smjeli nositi ni na na glavnoj pozornici tijekom subotnjeg nastupa folkloraši Velebita sa koreografijom Posavina, kada ih je gledalo više od tisuću i pol ljudi. Isto tako zastavu i znakovlja Hrvata iz BiH ne smiju imati ni na svom štandu ispred kojeg će u subotu uvečer nastupiti tamburaši TS Biseri, koji također djeluju u sastavu HKU Velebit Friedrichshafen.

Razlog tome je gradska odluka koje je Hrvatima priopćena na sastanku predstavnika grada i njihova Odjela za integracije sa predstavnicima udruga, klubova i zajednica koje nastupaju na festivalu. Tada je rečeno da se na festivalu mogu koristiti samo službene zastave i simboli priznatih država, te da se ne smiju isticati nikakve političke ili slične poruke.

-Nama je rečeno da ove godine ne smijemo koristiti zastavu i nacionalne simbole hrvatskog naroda iz BiH. Netko im je navodno rekao da je to nacionalistička zastava iz vremena rata kada je, kao, Hrvatska namjeravala sebi pripojiti dio BiH. Uzalud su bili naši navodi kako to nije istina, kako je zastava hrvatskog naroda BiH službena zastava i svih institucija Hrvata u BiH te da ona nigdje nije zabranjena. Ali naša uvjeravanja i ukazivani primjeri nisu pomogli. Nisu nam ni htjeli reći od koga su dobili takvu (dez)informaciju te su ostali pri tome da takvu hravtsku zastavu ne smijemo isticati jer će nam odmah zatvoriti štand, ispričao nam je Marko Stipanović, predsjednik Velebita koji je o svemu tome sinoć izvijestio i generalnog konzula RH u Stuttgartu Ivana Sablića.

To nam je potvrdio i sam generalni konzul Ivan Sablić koji se nije mogao načuditi takvoj odluci iz grada Friedrichshafena te je rekao kako je već danas uputio pismo protiv tako diskriminirajuće odluke Hrvata po nacionalnoj osnovi.

Pogled na dobro posjećeni hrvatski štand / Foto: Fenix (SIM)

U petak uvečer, nakon što smo doznali za gradsku odluku, sa službenog maila redakcije Fenix-magazina poslan je upit gradonačelniku grada Friedrichshafena Andreasu Brandu i njegovu prvom zamjeniku Fabianu Mülleru. Pitali smo ih jesu li oni upoznati sa zabranom isticanje nacionalnih simbola Hrvata iz Bosne i Hercegovine, države u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda i koji ima svoju službenu zastavu. Odgovor na taj dopis do pisanja ovog teksta nismo dobili.

U subotu smo neslužbeno doznali kako je ta dezinformacija gradskoj upravi Friedrichshafena najvjerojatnije stigla od predstavnika grada Sarajeva, prijateljskog grada Friedrichshafena čije izaslanstvo se navodno već prošle godine usprotivilo postavljanju zastave hrvatskog naroda iz BiH na štandu Velebita.

Suprotno gradskoj odluci, u subotu se na štandovima ostalih zajednica mogle vidjeti ne samo zastave države već i političke i druge poruke. Tako je na štandu turske zajednice bila vidljiva slika i riječi poruke prvog turskog predsjednika Ataturka, Srbi su na svom štandu imali navijačku zastavu Crvene zvezde, Kosovari su imali crvenu zastavu sa crnim orlom, a Kurdi svoju vjersku zastavu Alevita.

Komentara 2

Avatar Wronsky
Wronsky
16:00 04.07.2023.

Podmukla muslimanska politika. Najveca greska Milosevica i Tuđmana je sto se nisu dogovorili i podjelili Bosnu. Ova zgadija bi se kao i ranije priklonila jednima ili drugima, to im je u krvi i nebi bilo ove muslimanske jebene Bosne.

AM
AmarMo
11:04 04.07.2023.

Bas? Pa nije Švabo glup. Istaknite zastavu države Bosne i Hercegovine, pa zastavu hrvatskog naroda u BiH i to je to. Da li biste predstavljali izmišljeni treći entitet ili šta? Većina Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini živi u iluziji da živi u Srbiji ili Hrvatskoj, međutim, sve dok se pokazuju dokumenti u Metkoviću i Zvorniku, tako će i ostati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?