U ožujku rasprava za šestoricu Herceg Bosne

Hrvati očekuju da Haaški sud ukine zločinački pothvat 
jer nije ni postojao

27.01.2017.
u 07:00

Za mjesec i pol dana u Haaškome sudu započet će rasprava u drugostupanjskom postupku koji se vodi protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne, a ishod ovoga slučaja, koji bi trebao biti okončan u studenome ove godine, umnogome bi mogao odrediti buduće procese na ovome području.

Nova rasprava

Obrane šestorice bivših dužnosnika, premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, načelnika Glavnog stožera generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Odjela za zatočeničke centre i razmjenu zatočenika Berislava Pušića podnijele su još u siječnju 2015. godine svoje žalbene podneske na presudu, jednako kao i Haaško tužiteljstvo. Nakon ponovnog pojavljivanja pred Haaškim sudom, Vijeće će odlučiti koliko će vremena za iznošenje obrane, odnosno optužbi, dati predstavnicima obrana, a koliko će pak dobiti tužitelj. Tek nakon toga Sudsko vijeće će biti spremno za donošenje konačne odluke. Za razliku od prvostupanjskog postupka, u kojemu su u Sudskom vijeću bili čak i suci amateri, u drugostupanjskom postupku radi se o sucima profesionalcima. Prije svih to je dojučerašnji predsjedatelj Haaškog suda Theodor Meron, Bakone Justice Moloto, Fausto Pokar, ali i predsjedatelj Sudskog vijeća Carmel Agius te sudac Liu Daqun. Ta činjenica javnosti je dala više razloga za vjerovati kako će se drugostupanjska presuda donijeti na temelju predstavljenih dokaza, a ne na temelju emocija ili pak političkog utjecaja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije