Hrvati hrle u Hercegovinu po gorivo

Hrvati iz RH točeći gorivo u BiH mogu na spremniku uštedjeti i do 130 kuna

07.10.2021.
u 21:45

Nakon najnovijeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, “tankiranje” u Hercegovini itekako se isplati

Ovih dana u pograničnim područjima BiH prema RH na benzinskim crpkama može se vidjeti veliki broj vozila s registracijskim pločicama susjedne Hrvatske. Razlog tomu je činjenica da državljani Hrvatske s one strane granice mogu poprilično uštedjeti točeći gorivo na bh. benzinskim crpkama, piše Večernji list BiH.

Naime, dok je u Hrvatskoj došlo do poskupljenja svih vrsta goriva, od benzina do dizela, a dizel je čak probio i granicu od 11 kuna te je najskuplji u povijesti, u BiH se cijene goriva za sada nisu drastičnije mijenjale. 

Pogranične zone

Gotovo su iste kao i ovoga ljeta, pa su brojni Hrvati iz RH spremnike svojih automobila odlučili napuniti baš u pograničnim područjima u Hercegovini. Požurili su to učiniti u što većoj mjeri jer se zbog globalnoga poskupljenja nafte i u BiH očekuju nove, veće cijene. Kako je poznato, stanovnici pograničnih područja Republike Hrvatske već su godinama redoviti posjetitelji benzinskih crpki s bh. strane granice.

Nakon najnovijeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, “tankiranje” u Hercegovini itekako se isplati, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, eurosuper 95 u BiH stoji 2,22 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,47 kuna, dok je u Hrvatskoj 11,2 kune. Dakle, cijena u Hercegovini niža je za oko 2,55 kuna po litri benzina. Eurosuper plus 98 u Hercegovini stoji 2,37 KM (8,85 kuna), dok u RH eurosuper 100 iznosi 11,74 kune.

Međutim, najveća je razlika u cijeni dizela, koji u Hercegovini košta 2,18 KM (8,41 kunu), dok je na hrvatskim benzinskim crpkama 11,02 kune. Samim time računica je vrlo jednostavna. Litra dizela jeftinija je u Hercegovini za 2,61 kunu, pa se tako na spremniku od 50 litara može uštedjeti i do 130 kuna. Upravo tolika novčana ušteda dovoljan je razlog što sve više vozača iz Dalmacije spremnike automobila puni na crpkama u BiH. Gorivo odmah uz granicu nešto je skuplje, ali, ako se ode, primjerice, do Čapljine, ušteda može biti i veća. Trgovci na benzinskim crpkama u BiH primaju kune, marke, eure i kartice na odgodu, pa hrvatski građani mogu i u inozemstvu kupovati gorivo na kredit.

I dok Hrvati s neretvanskog područja gorivo uglavnom toče u hercegovačkim mjestima uz granicu, Dubrovčani bi, kako trenutačno stvari stoje, mogli spremnike puniti u Trebinju jer su cijene i u Republici Srpskoj povoljne za kupce iz Hrvatske. Cijene svih vrsta goriva čak su niže i od onih u FBiH za oko pola kune.

Ide se i po cigarete

Iako na benzinskim crpkama s hercegovačke strane granice nema gužvi, prodavači su otkrili kako njihove trgovačke blagajne bilježe ovih dana značajnije povećanje prometa, posebice nakon najnovijih poskupljenja koja su pogodila i susjednu Hrvatsku.

Dakako, osim što građani RH utoče gorivo, na benzinskim crpkama s bh. strane granice može se popiti i kava, koja stoji 1 KM (4 kune), te kupiti cigarete koje su u prosjeku jeftinije za oko pet do šest kuna po kutiji.

Dalmatinci se ipak ne boje da će gorivo drastično poskupjeti u Hercegovini iako na svjetskim tržištima rastu cijene sirove nafte te bi bh. tvrtke eventualno mogle slijediti primjer svojih hrvatskih kolega u podizanju cijena.

Kažu kako godinama dolaze po gorivo i cigarete, piše Slobodna Dalmacija.

- Pa i kada gorivo poskupi u Hercegovini, opet će nam biti isplativije točiti ga tu negoli u Hrvatskoj.

Možda ušteda u tom slučaju neće biti 120 ili 130 kuna, ali da dobijemo i sedamdesetak kuna, opet smo u plusu - zaključuju.

Sve to i više je nego dovoljan razlog da Hrvati iz Republike Hrvatske barem dvaput mjesečno “potegnu” preko granice u BiH po gorivo i cigarete, posebice u ova krizna vremena, kada se pazi na svaku kunu.

Ovaj trend zasigurno će se nastaviti i sljedećih dana i tjedana unatoč tome što će neizbježno i u Bosni i Hercegovini morati doći do izvjesnih poskupljenja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije