Proslavljen pravoslavni Uskrs

Hrizostom: Radujmo se pobjedi dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, istine nad nepravdom

09.04.2018.
u 07:00

Pravoslavni vjernici proslavljaju najveći blagdan - uskrsnuće Isusa Krista, a svete mise služene su u većini crkvi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Doček bližnjih

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijerejsku liturgiju u sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. U kratkoj poruci mitropolit Hrizostom istaknuo je radost kojom se trebaju dočekati bližnji, prijatelji i susjedi te da radost uskrsnuća podijele jedni s drugima i s najbližima.

- Radujmo se, veselimo se pobjedi dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, istine nad nepravdom - poručio je. Također je pročitana i poslanica patrijarha srpskog Irineja, sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovnoga fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pročitao je poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja u kojoj je, između ostalog, fokus stavljen na obitelj i brak.

Svetinja braka

- Stoga, djeco naša duhovna, poštujte i čuvajte svetinju braka jer je ona temelj zdrave i nerazorive obitelji. Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vjernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu obitelj koja je domaća crkva - poručio je Irinej. Svetu arhijerejsku liturgiju uveličao je sarajevski zbor Srpsko pjevačko društvo “Sloga”. Proslavi Uskrsa prethodila je priprema višenedjeljnim postom. Pravoslavni vjernici najprije je počinju u crkvama, okupljeni u zajednici na svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje - sjedinjenje s Bogom.

Brojni vjernici u dolini Neretve Uskrs su obilježili uz molitvu u staroj pravoslavnoj crkvi rođenja Bogorodičina u Mostaru gdje je svetu misu predvodio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz snažne poruke mira, ljubavi i ohrabrenja.

- Ako Krist nije uskrsnuo, kaže apostol Pavle, onda je uzalud i vjera vaša i propovijed naša. Kako mi danas ovdje stojimo i vjerujemo u uskrsnuće Kristovo, vjerujemo u uskrsnuće života i vjerujemo u naše uskrsnuće jer on je tako žrtvovao sebe radi našeg spasenja - naglasio je vladika Grigorije.

Nekoliko stotina vjernika u pravoslavnoj crkvi u Zenici također je molitvom dočekalo Uskrs koji predstavlja najznačajniji blagdan i krunu vjerovanja zbog Kristova uskrsnuća.
Liturgiju u crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici prevodio je jerej Marko Maleš koji je u uskrsnoj poruci naglasio važnost nadanja u životu svakog vjernika. Također, pravoslavni vjernici su svečanom uskrsnom misom u sabornoj crkvi uznesenja Presvete Bogorodice u Tuzli obilježili najveći kršćanski blagdan Uskrs. Svečanu liturgiju predvodio je starješina u sabornoj crkvi uznesenja Presvete Bogorodice u Tuzli Miloš Trišić, a tom prilikom istaknuto je kako Uskrs predstavlja oazu mira i radosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?