planira se reforma domaćeg sustava proizvodnje hrane

Hrana iz Federacije išla bi lakše od polja do stola, vraćaju se zadruge, ali po EU standardima

proizvodnja hrane
Ilustracija
11.06.2024.
u 07:30

Namjera je na jednu višu razinu podignuti povezanost primarnih proizvođača s velikim trgovačkim lancima te ustroj reprezentativnih proizvodnih organizacija

Okolišno prihvatljiviji prehrambeni sustav koji uključuje sve veće zasijane površine uzimajući u obzir visoke ekološke standarde te stvaranje održivog modela proizvodnje po načelu "od polja do stola" dovest će, očekuju nadležni, do sve veće ponude svježih domaćih proizvoda kupcima iz BiH, piše Večernji list BiH.

Namjera vlasti u Federaciji BiH je upravo na višu razinu podići povezanost primarnih proizvođača s velikim trgovačkim lancima, a kada se tomu doda i intencija za ustroj reprezentativnih proizvodnih organizacija po uzoru na legislativna rješenja okvirno utvrđena tzv. CMO odredbom EU, vidljivo je kako se planira korjenita reforma domaćeg sustava proizvodnje hrane.

Partnerstva

Jedna od aktivnosti ide upravo u smislu stvaranja dugoročno održivih partnerstava između proizvođača i otkupljivača. Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu Ministarstva s predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom i otkupom merkantilnog krumpira. Predstavnici poljoprivrednih proizvođača krumpira upoznali su ministra Hrnjića s količinama zasijanog krumpira na području Kupresa, kao i dogovorenim isporukama i modalitetima suradnje s velikim trgovačkim lancima poput Binga i Konzuma, istaknuli su iz Ministarstva.

Tijekom sastanka ministar Hrnjić istaknuo je važnost očuvanja domaće proizvodnje krumpira te podršku koju ovo ministarstvo kroz svoje programe pruža za proizvođače merkantilnog krumpira.

- Na sastanku je istaknuta potreba da se linija proizvoda po načelu "od polja do stola" učini što kvalitetnijom te kroz adekvatnu povezanost s velikim trgovačkim lancima koji posluju na području Bosne i Hercegovine stavi na raspolaganje potencijalnim kupcima. Ministar Hrnjić naglasio je važnost uspostavljanja dugoročnih i održivih partnerstava između poljoprivrednika i otkupljivača kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet u ovom sektoru. Otkupljivači su naveli izazove s kojima se susreću u pogledu osiguranja kvalitetne i stabilne opskrbe krumpirom. Kroz nova partnerstva s domaćim proizvođačima krumpira olakšava se nabava ove široko rasprostranjene prehrambene namirnice te omogućava prerada u druge gotove proizvode i njihovo stavljanja na tržište. Sastanak je ocijenjen kao korak naprijed u jačanju suradnje između svih relevantnih aktera u lancu proizvodnje i prodaje krumpira te otvara put prema održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje krumpira, kako na Kupresu tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Mjera "od polja do stola" zapravo je osnovni preduvjet snažnijeg ojačavanja domaće proizvodnje, životnog standarda, ali i ponude domaćih proizvoda u prodajnim lancima. U okviru prvog strateškog cilja unutar strategije ruralnog razvoja, a koji se odnosi na stvaranje pametnog, otpornog i diversificiranog sektora poljoprivrede, naglašena je potreba za jačanjem tržišne orijentiranosti povećanjem konkurentnosti.

Udruživanje

Upravo se u tom kontekstu konstatira sadašnje stanje za koje je utvrđeno kako se mora popravljati. Uz ostalo, razina organiziranosti i suradnje između proizvođača nije zadovoljavajuća, kao ni među ostalim akterima u lancu vrijednosti. Dodaje se i kako nedostaju kapaciteti za prihvat, doradu, skladištenje i pripremu proizvoda za tržište. Sve navedeno upućuje na primjenu niza mjera kojima će se ojačavati konkurentnost. Udruživanje poljoprivrednih proizvođača kroz proizvođačke organizacije još uvijek nije razvijeno i ne ispunjava osnovne ciljeve poput povećanja ponude i plasmana proizvoda, smanjenja troškova proizvodnje te stabiliziranje proizvođačkih cijena. lako se mogu očekivati otpori, nužno je da nadležne institucije iniciraju legislativno uređenje registriranja i djelovanja tzv. reprezentativnih proizvodnih organizacija po uzoru na legislativna rješenja okvirno utvrđena tzv. CMO odredbom EU-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije