Kedžara

Hrabra i lijepa mučenica Diva Grabovčeva živi u srcima Hrvata

01.07.2017.
u 08:01

“Pogledaj u oči našim ženama i kad vidiš jedan divan sjaj, to je Diva Grabovčeva, još je ona živa znaj...”

stihovi su to iz poznate pjesme koja govori o jednoj od najvećih hrvatskih mučenica Divi Grabovčevoj. Priča o njoj živi kroz stoljeća i svake godine na njezinom grobu služi se sveta misa. Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

- Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem. Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. Ove nedjelje je godišnja proslava sa svetom misom u 11 sati, potvrdio je za Večernji list župnik u župi Doljani fra Ivan Pervan. Svetu misu u nedjelju predvodi fra Mijo Džolan, bivši provincijal Bosne Srebrene, a misno slavlje će svojim pjevanjem uveličati zbor iz Mostara pod ravnanjem maestra Dragana Filipovića.

Župnik fra Ivan Pervan pozvao je hodočasnike i druge vjernike da dođu na godišnju svetu misu, ali i preporučio da se toplo obuku. Također, istaknuo je i da Divin grob nije legenda. - Dolaze ljudi iz svih krajeva na Divin grob, zavjetuju se, pronalaze svoj mir. Više stotina krunica sam tu pronašao, kazao je fra Ivan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije