Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HNŽ: Proširena prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala

05. kolovoza 2022. u 18:13 0 komentara 114 prikaza

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a na sjednici u petak usvojilo je Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja, a Odluka će se primjenjivati od ponedjeljka, 8. kolovoza, ove godine.

Temeljem inicijative udruga osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala, liječnika specijalista, te analizom Liste ortopedskih i drugih pomagala od strane Stručne službe Zavoda, Stručna služba Zavoda uputila je prijedlog Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja Vladi HNŽ-a na usvajanje.

Vlada je donijela predloženu Odluku, a temeljem iste Stručna služba Zavoda izradila je prijedlog nove Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja, pojasnili su iz Zavoda.  

Cijeneći potrebe osiguranika, u suradnji s Udruženjem/Udrugom paraplegičara i oboljelih od dječje paralize "Marko Ravlić", na Listu pomagala uvrštena su "aktivna invalidska kolica na mehanički pogon", a visina sudjelovanja Zavoda u nabavi istih iznosi 3.000 maraka.

Također, povećano je sudjelovanje Zavoda za nabavu antidekubitalnog jastuka za invalidska kolica s ranijih 350 na 700 maraka, te su na Listu ortopedskih i drugih pomagala uvrštene gume za invalidska kolica (jedan par). Visina sudjelovanja Zavoda za nabavu guma za invalidska kolica iznosi 100 maraka.

U cilju povećanja prava osiguranika koji imaju poteškoće u vezi sa sluhom, u suradnji s Udrugom "Pužnica", ugradnja kohlearnog implantata na teret sredstava Zavoda omogućena je osobama starosne dobi od jedne do 18 godina života (ranijom odlukom ovo pravo imala su samo djeca do navršenih sedam godina života.

Uz navedeno, pravo na baterije za kohlearni implantat, izmjenom odluke, ostvaruju svi osiguranici korisnici kohlearnog implantata. Ranijom odlukom pravo na isti imali su samo osiguranici do 26 godina starosti, neuposlene osobe koje su prijavljen za Zavod za zapošljavanje i članovi obitelji neuposlenih. 

Temeljem inicijative liječnika specijalista vaskularne kirurgije, a u cilju manjeg postoperativnog mortaliteta i morbiditeta na Listu pomagala uvrštena su pomagala "Evar" i "Tevar". Predviđeno sudjelovanja Zavoda za ova pomagala je 50 posto cijene pomagala, a najviše do iznosa od 13.000 maraka, kazao je direktor Zavoda Rade Bošnjak.

Dodao je kako su sredstva koja Zavod izdvaja za druga prava osiguranika (prava na ortopedska i druga pomagala, financiranje lijekova s liste lijekova, liječenje izvan županije, naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad i putne troškove) znatno niža u odnosu na ostale županije.

Proteklih godina, za ova prava Zavod je izdvajao nešto manje od 14 posto ukupnih sredstava kojim raspolaže dok su ostali županijski zavodi izdvajali i do 27 posto sredstava kojim raspolažu.

- Sada izdvajamo oko 16 posto ukupnih sredstava za navedena prava osiguranika. Želja nam je i cilj nastaviti ovaj pozitivan trend, odnosno nastaviti izdvajati više sredstava u ove svrhe - naglasio je Bošnjak.

Za realizaciju proširene Liste polagala i usvojene Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja potrebno je dodatnih 400.000 maraka, a ukupno potrebna sredstva za 2022. godinu iznose 3.450.000 maraka. Potrebna sredstva Zavod je osigurao Rebalansom Financijskog plana za 2022. godinu, stoji u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.