Konferencija: Političko–pravni aspekti ustavnog položaja Hrvata

HNV se zalaže za federalizaciju cijele BiH 
kao i reorganizaciju federalnih jedinica

13.03.2017.
u 08:00

Uvodničari su bili: gosp. Krešimir Zubak, odvjetnik, prof. dr. Ivo Komšić i msgn. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak. Moderator je bio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća prof. dr. Marinko Pejić, piše Večernji list BiH.

Uz članove HNV-a konferenciji su nazočili predstavnici Crkve, akademske zajednice, predstavnici civilnog društva (Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, Srpsko građansko vijeće „Pokret za ravnopravnost BiH“, Udruženje građana Bosansko-Tursko prijateljstvo ,,Bosfor“ i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca), te predstavnici kulturnih udruga, političkih stranaka i predstavnici medija. Nakon izlaganja i diskusija prezentirani su sljedeći stavovi:

• U ustavno-pravnom smislu Hrvati nisu u apsolutnom smislu neravnopravni kao što se stječe dojam iz izjava nekih političara.

• U praktičnoj realizaciji, pak, postoje brojni primjeri u kojima dolazi do izražaja neravnopravnost u funkcioniranju izvršne vlasti u BiH, a zato su dijelom odgovorne strukture vlasti jer biraju na odgovorne dužnosti nekompetentne pojedince koji ne mogu osigurati zadovoljavajuću realizaciju.

• Što se tiče federalizacije, HNV se zalaže za federalizaciju cijele BiH kao i reorganizaciju federalnih jedinica. Izjednačiti položaj konstitutivnih naroda u oba entiteta i Hrvata međusobno na cijelom području BiH.

• U tom smislu postoje različite inicijative o unutarnjem ustroju BiH, počevši od organiziranja trećeg entiteta do inicijative Biskupske konferencije BiH o uređenju BiH baziranom na četiri regije. HNV smatra da se pozitivne promjene u konstitutivnosti naroda na području cijele BiH ne mogu ostvariti kroz treći entitet jer to vodi podjeli Bosne i Hercegovine. Hrvatski opći interes u BiH i RH je očuvanje cjelovitosti BiH.

• Budući da po pitanju unutarnjeg ustroja BiH postoje razlike među predstavnicima hrvatskih političkih stranaka, cjelishodno bi bilo organizirati političko–znanstvenu raspravu sa sudionicima iz BiH i RH kako bismo po tom pitanju i po pitanju očuvanja cjelovitosti BiH postigli nacionalni konsenzus. Hrvatsko narodno vijeće u BiH će u tom smislu poduzeti odgovarajuće korake. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?