IZBORI

HNS-u BiH šesti izaslanik u Domu naroda FBiH

Izbori
Marijan Sušenj/PIXSELL
13.12.2014.
u 09:55

U Hercegbosanskoj županiji oba hrvatska izaslanika za gornji dom iz HDZ-a BiH

U Tomislavgradu je jučer održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegbosanske županije na kojoj su formirani klubovi naroda, izabrano skupštinsko rukovodstvo te četiri izaslanika u Dom naroda P FBiH. Za izaslanike u Domu naroda federalnog Parlamenta iz reda hrvatskog naroda tajnim glasovanjem izabrani su Stipo Barun i Josip Mioč iz HDZ-a BiH, Bošnjake će predstavljati Jasenko Tufekčić iz SDA, a Srbe Slaviša Mihajlović iz SNSD-a. Na taj način su u hrvatski klub federalnog Doma naroda do sada izabrani samo izaslanici stranaka HNS-a BiH.

Ostvaren cilj

Nakon izbora izaslanika u središnjoj Bosni i Posavini te u Hercegbosanskoj županiji izabrano je ukupno šest izaslanika stranaka HNS-a BiH u Dom naroda. Parlamentarna većina u Hercegbosanskoj županiji zadovoljna je učinjenim na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

“Ostvarili smo ono što nam je bio cilj. Kao što vidite, kompletna sjednica je prošla, što mi je posebno drago, u korektnom, tolerantnom ozračju”, kazao je aktualni premijer i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a Branko Ivković, a Jasenko Tufekčić uime SDA BiH dodao: “Formiranjem sada parlamentarne većine, rukovodstva i izborom izaslanika, okrenut ćemo se Vladi i ja sam uvjeren da ćemo u idućih 15-20 dana imati Vladu ili konture pismenoga sporazuma kojim se žele riješiti problemi koje bi trebali rješavati u iduće četiri godine”. U SNSD-u također smatraju da je ova sjednica dobar početak u procesu provedbe izbornih rezultata, ali naglašavaju kako je izabrano privremeno rukovodstvo Skupštine budući da nije postignut konsenzus oko predsjednika i dvojice potpredsjednika.

Kadrovska rješenja

S tim u vezi je Slaviša Mihajlović (SNSD) kazao: “Predsjednik Skupštine je za nas jedna od najbitnijih dužnosti i SNSD smatra da će se predsjednik Skupštine birati u paketu zajedno s najbitnijim dužnostima kao što je premijer i ostali ministri, tako da ćemo to ime odrediti onoga trenutka kada budemo znali raspored ostalih kadrovskih rješenja. “U tročlanom rukovodstvu Skupštine su Stipo Pelivan iz reda hrvatskoga naroda te Slaviša Mihajlović i Jasenko Tufekčić iz reda srpskoga, odnosno bošnjačkoga naroda. U zastupničkim klupama od jučer je i Mile Marčeta koji je na tu dužnost došao umjesto načelnika Drvara Stevice Lukača koji je prethodno, zbog sukoba interesa, odustao od mandata. Od županija s hrvatskom većinom ostalo je još izvršiti izbor izaslanika za Dom naroda Federacije BiH iz Zapadnohercegovačke županije i Hercegovačko-neretvanske županije.

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije trebala bi biti održana već u utorak te bi odmah iza toga trebala biti održana i u Zapadnohercegovačkoj županiji. Ove dvije županije ukupno daju pet izaslanika. Iz Hercegovačko-neretvanske županije u federalni dom idu tri izaslanika, dok iz Zapadnohercegovačke županije idu dva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?