Istraživanje potvrdilo

HNS i HDZ BiH dobivaju oko 80 posto potpore

hns
Foto: agencije
10.10.2014.
u 10:06

Istraživanje među 1500 Hrvata u pet županija potvrdilo trendove neposredno prije nedjeljnih izbora

Dva dana prije održavanja općih izbora ankete pokazuju kako će u nedjelju najviše razloga za slavlje imati koalicija stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora koje predvodi HDZ BiH, dok će tek sedminu glasova među Hrvatima zaraditi HDZ 1990..

Završno istraživanje, koje je među hrvatskim biračima telefonskom anketom proveo Istraživački centar Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, pokazalo je da će za stranke HNS-a u pet županija glasovati 80 posto Hrvata, prenosi portal Boboska.info.

Stranke HNS-a u mješovitim županijama Središnjoj Bosni i Hercegovačko-neretvanskoj imaju najveću potporu birača. U HNŽ-u čije je sjedište u Mostaru, HDZ BiH i stranke koalicije podržat će točno 80 posto ispitanika koji su odlučni izaći na izbore. Drugi je HDZ 1990. s potporom 10,8 posto, slijedi HSP BiH, pa Hrvatska republikanska stranka. SDP i SPP se vrte oko jedan posto potpore. U ZHŽ-u sa sjedištem u Širokom Brijegu koaliciji HDZ-a BiH se daje 80,2 posto potpore, devedesetki 8,4, a HSP-u BiH 6, dok republikanci mogu očekivati skoro tri posto.

U Središnjoj Bosni najodanije je biračko tijelo HDZ-a BiH. Tamo je 81,7 posto onih koji su odlučni poduprijeti ovu stranku. Devedesetka ima 13,7, a HSP 1,2 posto potpore. Ostale stranke među Hrvatima nemaju bitnijeg utjecaja. U Posavskoj županiji je ‘najslabiji’ rejting, prema ovim pokazateljima, stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. 78 posto ih je spremno poduprijeti HDZ BiH, a devedesetku 13,4 posto. Blizu prelaska izbornog praga je HSP BiH, a ostale stranke se vrte oko jedan posto potpore. U Hercegbosanskoj županiji stranke oko HDZ-a BiH imaju 78,6 % potpore. Druga je također devedesetka s potporom od 14 posto hrvatskih birača.     

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
11:42 10.10.2014.

HNS=HDZ=Čović=jugoslavenstvo=lošiji položaj Hrvata

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije