korisno

Hladna voda ili ona sobne temperature: Koju je bolje piti za zdravlje?

voda
Thinkstock
16.01.2023.
u 07:15

Čaša vode koja ima temperaturu između 0 i 3°C smatra se hladnom, dok se voda na sobnoj temperaturi prilagođava, no u prosjeku je 20-25°C

Voda je vrlo važna, nužna svakom živom biću. No, je li važno koje je temperature voda koju pijete? Konzumacija dovoljne količine vode nužna je za preživljavanje svih bića na Zemlji i ljudi tu nisu iznimka.

Stručnjaci preporučuju popiti barem osam čaša vode dnevno. Ipak, povremeno se razvije i rasprava je li bolje piti hladnu vodu ili onu na sobnoj temperaturi te kako odabrati, piše Cookist.

Čaša vode koja ima temperaturu između 0 i 3°C smatra se hladnom. Što se tiče vode na sobnoj temperaturi, ona će se prilagoditi što se tiče temperature, no u prosjeku je to voda temperature između 20 i 25°C. 

Kada piti vodu sobne temperature?

Odabir vode sobne temperature nema velikih niti znanstveno dokazanih prednosti, no iz nekog se razloga u mnogim kulturama smatra da je dobro ponekad piti toplu vodu. 

- Jedino što je zbilja znanstveno dokazano, a tiče se temperature vode, je to da hladna voda sužava krvne žile i možda se neće dobro apsorbirati dok su kod tople vode žile raširenije - objasnio je jedan stručnjak. 

Primjerice, ayurvedska medicina sugerira da se pije topla voda, posebno ujutro i na tašte jer je to navodno dobro za probavni sustav. Topla bi ga voda trebala zagrijati dok će hladna voda imati kontraefekt. Dakako, ponekad nam tijelo samo traži hladniju vodu, primjerice u vrućim ljetnim danima. No, važno je piti topliju vodu svjesno. Naime, stručnjaci preporučuju čašu tople vode sat ili dva prije obroka.

Kada piti hladnu vodu?

Nema velike razlike u dobrobitima hladne vode i one na sobnoj temperaturi, obje varijante služe svrsi. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition sportaši koji su pili hladnu vodu nakon treninga, imali su nižu tjelesnu temperaturu u prosjeku ali su i mogli “odgoditi” povišavanje temperature za vrijeme vježbanja.

- Ako planirate trčanje na vrući dan, onda je hladna voda bolji izbor - ustvrdio je stručnjak. Kako god bilo, neovisno o tome preferirate li hladnu vodu ili onu sobne temperature, bitno je piti vodu redovito., a što se tiče temperature vode, odaberite onu koja će vas potaknuti da ponovno popijete čašu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije