Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HKD Napredak dodjeljuje stipendije za 32 studenta

13. travnja 2019. u 09:51 0 komentara 36 prikaza

Potpisivanje ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić - Vladimir Prelog“ za akademsku 2018./2019. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija bit će upriličeno danas, 13. travnja, u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu, priopćeno je iz HKD Napredak.

U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 32 studenta. Stipendije za prvu godinu studija u iznosu od 1.000 KM dobilo je šest brucoša. Napredak stipendira i 18 studenata viših godina studija koji nisu apsolventi, nisu ponavljali godinu i nemaju 27 godina života. Ova stipendija iznosi 2.000 KM. Iznos stipendije za poslijediplomske studije iznosi 3.000 KM za godinu dana a pravo na ovu stipendiju ostvarilo je šest studenata. HKD Napredak dodjeljuje i dvije stipendije iz Podfonda Irena Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji i iznos stipendije za godinu dana iznosi 2.000 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đacima i studenatima u njihovom školovanju. Još je tada, otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece, započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 učenika i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2.900 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak, priopćeno je iz HKD Napredak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.