Tegobe zbog vremena

Hitne u BiH imaju pune ruke posla

24.09.2016.
u 07:00

Povećan broj oboljelih pripisuje se naglim promjenama vremena. Prema podacima, u posljednje vrijeme primljen je velik broj srčanih bolesnika u Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dok u Banjoj Luci i Mostaru nisu zabilježeni slični slučajevi, piše Večernji list BiH.

Stručnjaci navode kako povećanje ili smanjenje temperature za samo tri do četiri stupnja može prouzročiti zdravstvene smetnje kod kroničnih bolesnika, starijih ljudi, onih s lošim imunitetom ili meteoropata.

Nagle promjene

Iako je u medijima odjeknula vijest o velikom broju primljenih pacijenata u Sarajevu, djelatnica hitne pomoći u Banjoj Luci kazala je kako u posljednjih nekoliko dana nije bilo zabilježeno takvih slučajeva. A da je u Sarajevu bilo dramatično stanje potvrdila je Izeta Šaćirbegović, glavna sestra na intenzivnoj njezi, kazavši kako na ovoj klinici radi od 1977. te kako do sada nije imala toliko teških pacijenata.

- Situacija je bila dramatična, popunjenost kapacitet bolnice je 80 posto, dodala je i kako su se pacijenti prije nekoliko mjeseci vraćali s klinike zbog nehumanih uvjeta, izjavila je Šaćirbegović za Dnevni avaz. Kada je riječ o Mostaru, voditeljica Odjela hitne službe Mostar Katarina Hrkać kazala je kako u Mostaru nije zabilježen porast srčanih bolesnika. - Mogu reći da je smanjen u odnosu na prošlih nekoliko tjedana, kazala je Hrkać te navela kako se u Mostaru više javljaju osobe koje imaju alergijske reakcije na ubode insekata i nekoliko plućnih bolesnika. Katarina je kazala kako još uvijek nije prošlo vrijeme viroza koje bilježe povraćanje u posljednje vrijeme, te kako se još uvijek javljaju bolesnici s povišenom temperaturom. Vrlo je važno da kronični bolesnici redovito uzimaju lijekove te redovito kontroliraju tlak.

Savjeti stručnjaka

Preporučuje se i pošteda od teških fizičkih napora, ali i konzumiranje laganije hrane poput voća, povrća i ribe. Iako su fizički napori strogo zabranjeni, lagana šetnja je preporučljiva, no uvijek uza sebe imajte bočicu s tekućinom. Kod onih koji nemaju kronična srčana oboljenja javljaju se, također, različite reakcije organizma na velike razlike u temperaturi. Tako je i kod mlađih ljudi čest umor, migrene, bolovi u zglobovima, nervoza i apatija. Poglavito je to izraženo kod osoba osjetljivih na vremenske promjene. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije