Gradački ronioci

Heroji poplava i 
traženja nestalih

08.11.2015.
u 06:15

Heroji humanosti prvi ušli u vodeni grad Šamac i spasili stotine života u poplavama, mnogim obiteljima pružili olakšanje nakon agonije traženja svojih nestalih u dubinama posavskih i hercegovačkih voda

Heroji spašavanja koji nesebično stave svoj život na raspolaganje kako bi drugima pomogli u ekstremnim situacijama kakve su poplave, ili, pak, intervencija u najtežoj noćnoj mori svake obitelji traženja svojih najmilijih utopljenih u vodama, najkraći je opis rada Ronilačkog kluba Vidara Gradačac. Heroji spašavanja rade u sjeni, bez svjetla reflektora i potrebe da se o njima govori, piše... Samozatajno, iz ljubavi i bez ikakve novčane koristi, jer rad im se zasniva na volonterskoj osnovi, rade ono što vole - pomažu građanima u nevolji, požrtvovno, hrabro i odlučno. Za odlazak na teren odluku donose u jednoj sekundi. Na poziv predsjednika kluba za intervenciju kratko odgovaraju - 'idem'. Ako se zna da su to dubine posavskih mračnih voda, urušenih bunara, hirovitih i hladnih zaleđenih rijeka, onda takva humanost nema granica. Razlog više za divljenje jeste činjenica da uz rame s predsjednikom kluba Enesom Omerovićem u takve uvjete ronjenja s istrošenom opremom idu i njegova dva sina Admir i Damir, te najbolji prijatelj Josip Baković. Posjetili smo ih na Gradačačkom jezeru Vidara gdje im je skromna lokacija okupljanja i vježbe.

Heroji spašavanja

Iza kluba je 35 godina rada, no nakon rata krenuli su od nule, a sada ih ima 14. rekli bismo, neustrašivih. Teško govore o svojim podvizima jer ih smatraju običnim ljudskim porivom da pomognu. Ali kada počnu prepričavati događaje, potekne rijeka takvih životnim priča. - Puno je trenutaka, postoje normativi za ronjenje gdje ne smiješ dvije boce potrošiti dnevno, a mi smo to činili kako bismo pronašli utopljenika. Ronili smo u svim posavskim rijekama, jezerima, a od ove godine i na Neretvi. Uvijek me je strah za mladog ronioca jer more je nešto drugo, tamo je velika vidljivost, a ovdje toga nema. U Posavini nakon 3 m je potpuni mrak, mulj. Teško mi je izdvojiti neke naše intervencije jer sve su to životne priče, kaže Omerović i ipak izdvaja traženje u rujnu ove godine nestalog studenta Davora Barišića (21). Nakon sedam dana potrage za tijelom ronioci iz Gradačca su nakon prvog zarona pronašli tijelo mladića. Enes i Admir Omerović, Josip Baković i Enes Bešić na vlastitu su odgovornost zaronili i uspješno okončali agoniju u kojoj je pronađeno beživotno tijelo mladića.

Zaroni u opasni po život

- Mi smo se u sekundi dogovorili da želimo pomoći u traženju. Kada smo došli u Mostar na ronjenje i traženje utopljenika, upozoreni smo na opasnost. Iznenadili su se našom zastarjelom opremom te činjenicom da dolazimo iz Posavine gdje su mirne vode, a ovo je drugačije okruženje, hladne i brze Neretve. Dali su nam čamac, a za mjesto gdje smo htjeli napraviti zaron, kazali su da je to mjesto gdje se ne roni jer je opasno po život ronioca. Preuzeo sam na sebe odgovornost i rekao da ćemo nas četvorica tu zaroniti i pretražiti teren. Imali smo sreću. U prvih 15 minuta našli smo tijelo utopljenika, locirali i završili misiju. Trenutak kada smo prišli toj majci, na kojoj se vidjelo olakšanje, nakon osam dana iščekivanja, nama je najveća nagrada, priča za Večernji list Omerović.

Kompletnu priču čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije