Prošle godine u BiH instalirano 107 MW solarnih elektrana

Hercegovina spremna za razvoj solarnih elektrana ogromnog kapaciteta

storyeditor/2023-10-03/solari.jpg
15.11.2023.
u 08:35

Hercegovina je posebno optimalna za solarnu energiju jer ima 2.400 sati godišnje sunčeve svjetlosti s količinom zračenja od 1.500 kWh/m2 godišnje, kaže profesor Sveučilišta Nottingham Trent

Bosna i Hercegovina prošle godine instalirala skromnih 107 MW solarnih kapaciteta, prema posljednjim objavljenim podacima Međunarodne asocijacije za obnovljivu energiju (IRENA).

Farooq Sher, izvanredni profesor Sveučilišta Nottingham Trent, smatra kako je BiH spremna za više solarne energije, jer ima snažan potencijal zbog svoje klime. Hercegovina je posebno optimalna za solarnu energiju jer ima 2.400 sati godišnje sunčeve svjetlosti s količinom zračenja od 1.500 kWh/m2 godišnje.

Prema njegovima riječima Hercegovina je spremna za razvoj solarnih elektrana ogromnog kapaciteta, a to je zaključak do kojeg je došao nakon dvije godine istraživanja kapaciteta i potencijala obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Rezultate je nedavno objavio u Renewable and Sustainable Energy Reviews, u koautorsko studiji Perspektive potencijala i razvoja obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, piše Indikator.

On je za pv magazin rekao kako je Hercegovina savršena za velike solarne elektrane ali i izrazio dvojbu zbog velike ovisnosti o ugljenu kao trenutnom temelju energetske proizvodnje.

- Potencijal za zamjenu uglja obnovljivim izvorima energije postoji – ali samo ako vlasti promjene određene politike, rekao je.

U trenutnom odnosu izvora energije u Bosni i Hercegovini industrija ugljena i lignita proizvodi više od polovice (60%) električne energije, hidroelektrane 35%, a vjetroelektrane samo 2%.

Razlog za nedovoljnu iskorištenost Sher vidi u visokom početnom trošku ulaganja u solarne izvore energije, te nedostatku legislative zbog činjenice kako Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije