dan odluke

HDZ ide sa SDA ili će vlast u HNŽ-u činiti široka koalicija?

08.09.2015.
u 06:30

Problem SDA ne može riješiti nesuglasice unutar stranke i sa svojim partnerima

Danas bi trebao biti održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH i SDA na kojem će biti riješeno je li najjača bošnjačka stranka osigurala devet glasova u Skupštini HNŽ-a ili će najjača hrvatska stranka krenuti u pregovore sa svim strankama koje participiraju u radu županijske Skupštine u Mostaru, piše Večernji list. Kako su nam rekli naši sugovornici, na sastanku koji je najavljen za danas bit će riješene sve nedoumice i proces formiranja vlasti će se nastaviti na jedan ili na drugi način.

Čekanje na SDA

- SDA je imao i više nego dovoljno vremena da pokuša riješiti sve probleme s kojima se suočava. On ne samo da ima problem s koalicijskim partnerima nego i unutar stranke, tako da je situacija i više nego kompleksna. HDZ BiH više ne može čekati. Kao stranka koja je dobila najviše glasova imamo odgovornost ovaj proces privesti kraju. Vremena više nema, svi rokovi su probijeni već mjesecima - poručili su naši sugovornici. Oni su nedavno izjavili kako u svakom slučaju žele zadržati korektne odnose sa SDA, te kako je to glavni razlog zašto se prije nije išlo u pregovore s ostalim strankama koje imaju svoje zastupnike u Skupštini HNŽ-a. A novi krug pregovora, ovaj put u mnogo širem sastavu, najavio je i predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. - Usuglasili smo se da u idućih desetak dana sjednemo i realno sagledamo situaciju i odnose u partnerstvima i na razini FBiH i na razini Vijeća ministara. Zakazali smo za 12. rujna u Mostaru cjelodnevni sastanak rukovodstva SDA i HDZ-a, gdje će biti svi nositelji vlasti iz ove dvije stranke i na razini entiteta i na državnoj razini, izjavio je Čović za "Dnevni avaz" te tako najavio novi krug pregovora.

Razgovori o HNŽ-u

Ne treba sumnjati kako će predmet razgovora biti i stanje u HNŽ-u kao jedinoj županiji u kojoj još uvijek nije formirana nova županijska Vlada. - Mnogo je posla pred novom Vladom. Proračun treba stabilizirati, Vlada mora raditi u punom kapacitetu kako bi našla rješenje za sve probleme s kojima se suočavamo. Ovakvo stanje nikome nije u interesu. Mnogo je socijalnih i gospodarskih pitanja koja se hitno moraju riješiti. Sve to ne može biti talac ljudi koji blokiraju cijeli proces zbog osobnih interesa. Ako u najkraćem mogućem roku ne uspijemo riješiti ove probleme, sigurno je da će nas građani kazniti na idućim izborima - zaključili su naši sugovornici. Za samo tri tjedna navršit će se godina dana od općih izbora u BiH 2014., a u HNŽ-u se i dalje priča o uspostavi vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije