Održani lokalni izbori

HDZ i SNSD pobjednici, SDA najveći gubitnik

31.12.2016.
u 07:00

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su održani u listopadu, promijenili su mnogo više nego što se očekivalo. HDZ BiH očekivano je pobijedio u skoro svim općinama gdje su Hrvati većina.

Pobjednici i gubitnici

Koalicija hrvatskih stranaka u sredinama gdje Hrvati nisu većina polučila je odlične rezultate i Hrvati su se vratili na političku kartu pojedinih lokalnih zajednica, što ranije nije bio slučaj. Jedan takav primjer je Jajce, gdje je koalicija hrvatskih stranaka čak osvojila najviše mandata za Općinsko vijeće.

Na tim primjerima jasno se može vidjeti važnost jedinstva i suradnje hrvatskih stranaka i očito je kako je naučena lekcija o skupoj cijeni podjela koje su ranije platili Hrvati u Jajcu i nekim drugim općinama. HDZ BiH kreirao je jedno od najvećih iznenađenja u Varešu, gdje je Zdravko Marošević izabran za načelnika općine. Takav rezultat ni najveći optimisti među hrvatskim biračima nisu očekivali. U Republici Srpskoj može se reći kako se vjerojatno ni sam vrh SNSD-a nije nadao rezultatu koji je ostvario. Oporba gotovo da je u cijelosti nestala, SNSD je pokazao kako je daleko najjača politička stranka kod Srba u BiH, a pobijedili su čak i u općinama gdje je 20 godina SDS bio neprikosnoven. Nevesinje može poslužiti kao promjer jedne takve općine. A onda dolazimo do SDA.

Iako su pokušali raznim analizama prikazati kako su oni najveći izborni pobjednici nakon lokalnih izbora, danas se može reći kako je SDA stranka koja je najviše izgubila u prošlom izbornom procesu te kako su je birači kaznili za politiku koju vodi. Prvi šok i najveći udarac je bio gubitak Srebrenice.

Pobjeda Mladena Grujičića, srpskog kandidata, nešto je što bošnjačke stranke još dugo vremena neće “progutati”.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije