implementacija izbornih rezultata

HDZ danas razgovara o formiranju vlasti: Što do sada znamo o dogovorima

Predsjedništvo HDZ-a BiH
07.11.2022.
u 09:31

Kako bi put za formiranje vlasti bio otvoren, potrebno je prvo popuniti klubove Doma naroda FBiH, što prema novom pravilu Christiana Schmidta treba biti završeno u roku od mjesec nakon potvrđivanja izbornih rezultata

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) održava danas sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj će raspravljati o implementaciji izbornih rezultata.

Sjednica će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, s početkom u 11:00 sati i bit će to prvi službeni razgovori HDZ-a o planovima za uspostavljanje vlasti.

Kako bi put za formiranje vlasti bio otvoren, potrebno je prvo popuniti klubove Doma naroda FBiH, što prema novom pravilu Christiana Schmidta treba biti završeno u roku od mjesec nakon potvrđivanja izbornih rezultata. Nakon toga će biti jasniji omjer snaga u FBiH, kao i matematika za formiranje vlasti, piše Klix.ba.

Kada je riječ o državnoj razini, odnosno Vijeću ministara, dogovor Dragana Čovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika se očekuje, a Dodik je nedavno poručio da će njih dvojica na državnoj razini partnera tražiti između SDA i tada "Trojke".

S obzirom na to da bi novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH prema nepisanom pravilu trebao biti iz reda Hrvata, Dragan Čović je već najavio da će mandatarka za novi sastav Vijeća ministara BiH biti žena, a Dodik poručio da će ga podržati. 

Kandidatkinja za tu poziciju bi trebala biti Borjana Krišto.

Prema nekim informacijama, ministar financija trebao bi biti iz SNSD-a, a prvi kandidat je Zoran Tegeltija, trenutni predsjedatelj Vijeća ministara BiH. 

Predsjednik HDZ-a je govoreći o Parlamentu FBiH ranije izjavio da će u koaliciju ići sa strankama sa sjedištem u Sarajevu koje imaju većinu u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o bošnjačkom bloku u Federaciji BiH on se dijeli na dva dijela - SDA i vjerojatno DF te blok od osam stranaka koji je prvobitno okupljen oko kandidata za Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića.

Oni su potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju na svim razinama vlasti, no tek nakon popunjavanja Domova naroda će biti jasnija njihova stvarna snaga. 

Najavili su da ne planiraju surađivati sa SDA tako da će se ova dva bloka boriti za prednost, osobito u federalnom Domu naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije