konačan izgled doma naroda

HDZ BiH ima najviše izaslanika u Domu naroda FBiH, SDP zauzeo Klub Srba

12.03.2019.
u 16:45

Donošenjem u najmanju ruku upitnih odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH završen je proces izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Prema konačnom izgledu ovoga Doma, najviše izaslaničkih mjesta pripalo je HDZ-u BiH. Ova stranka ima čak 14 izaslanika i po tome je najveća stranka u najvišem zakonodavnom tijelu u Federaciji.

Njih 13 je u Klubu hrvatskih izaslanika, dok je jedan izaslanik u Klubu Srba. Radi se o Zori Dujmović, koja je izabrana u ovaj klub iz HNŽ-a. Na drugom mjestu je SDP BiH koji ima 13 izaslanika.

Izbor srpskih izaslanika

Podatak kako SDP ima čak osam izaslanika u Klubu srpskog naroda jasno pokazuje svu manjkavost izbornog sustava u BiH. Ova stranka imala je šest izaslanika iz reda srpskog naroda, a zatim im je SIP BiH dodao još dva izaslanika kako bi se popunio Klub ovoga naroda.

- Ustav jasno kaže kako se izaslanici biraju iz županijskih skupština, a SIP BiH je tražio srpske izaslanike s kandidacijskih lista na izborima. Ovakve odluke su upitne u najmanju ruku jer se jedna institucija postavila iznad Ustava - rekao je za Večernji list predsjedatelj Doma naroda FBiH Tomislav Martinović. Dodao je kako činjenica da SDP BiH ima osam izaslanika u Klubu Srba šalje jasnu poruku da se Izborni zakon mora mijenjati.

- U svakoj normalnoj državi ovakvi događaji nazvali bi se izbornim prijevarama. Ovo je zemlja triju konstitutivnih naroda koji trebaju imati legitimne predstavnike u tijelima vlasti. Svima je jasno kako tih osam predstavnika srpskog naroda nisu birali pripadnici srpskog naroda i normalan naziv za to je izborna prijevara - poručio je predsjedatelj Martinović. Osim srpskih izaslanika, SDP ima još dva izaslanika u Klubu ostalih te tri izaslanika u Klubu Bošnjaka. Treća stranka po broju izaslanika u Domu naroda FBiH je SDA. Ova politička opcija ima 11 izaslanika, od kojih je 10 u Klubu bošnjačkih zastupnika i jedan u Klubu srpskih izaslanika. Sve ostale stranke imaju po najviše dva ili tri izaslanika i njihov legitimitet je u najmanju ruku upitan.

Vitalni interesi

Predsjedatelj Martinović ističe kako je Dom naroda jedino mjesto gdje se interesi konstitutivnih naroda mogu braniti te kako zbog toga tzv. građanske stranke traže njegovo ukidanje ili promjenu načina izbora izaslanika.

- Naše zastupnike u Zastupničkom domu Federacije BiH mogu preglasati u bilo kojem trenutku bošnjački zastupnici i to se događalo nekoliko puta u prošlom mandatu. Dom naroda pokazao se kao jedino mjesto gdje se vitalni nacionalni interesi mogu braniti i tako će biti iduće četiri godine. Do tada moramo donijeti novi Izborni zakon kako bi svaki konstitutivni narod mogao birati svoje legitimne predstavnike i kako bi se očuvao duh Daytonskog sporazuma. Sve ostalo je prijevara i pokušaj stvaranja jednonacionalne, unitarne države. Ili barem entiteta - zaključio je Martinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?