Donesena odluka na zasjedanju Središnjeg odbora

HDZ 1990. na političkoj sceni kao samostalna stranka

raguz
Foto: Agencije
13.12.2013.
u 09:19

Ostaju u HNS-u i žele ga proširiti

Središnji odbor HDZ-a 1990. razgovarao je o nekoliko važnih pitanja, pregovorima oko ustavnih promjena, osiguranju istih prava za sva tri konstitutivna naroda u okviru kojih je rješenje hrvatskog pitanja ključno, a razmatrao je funkcioniranje vlasti na svim razinama i odnos spram HDZ-a 1990., HNS-u, strategiji djelovanja stranke na svim razinama vlasti, od županijske pa do parlamenata i Vijeća ministara BiH.

Nezadovoljstvo u stranci

Predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990., donedavni premijer HBŽ-a, dr. Nediljko Rimac istaknuo je kako je ono što se dogodilo u HBŽ-u izazvalo veliko nezadovoljstvo unutar stranke, ali i u javnosti, te dodao da je iz te situacije HDZ 1990. izašao ojačan i s većim ugledom. Rimac je istaknuo kako HDZ 1990. ne raskida ni s kim ništa, te da od sada idu kao samostalna stranka u politički život, a da je odgovornost za kršenje i raskidanje sporazuma na HDZ-u BiH, a ne na devedesetki. Što se tiče HNS-a, rečeno je kako je to nadstranačko tijelo i da se nitko ne može ponašati unutar istog samovoljno kršeći dogovore. Zbog toga su na skupu zaključili da HNS treba ojačati, proširiti i drugim hrvatskim strankama, kao i predstavnicima znanosti, kulture i sl. U tom je cilju oformljeno tročlano povjerenstvo koje čine Nediljko Rimac, Pejo Damjanović i Rudo Vidović. To će povjerenstvo zajedno s Predsjedništvom stranke ući u razgovore s partnerima unutar HNS-a vezano uz njegovo proširenje i demokratizaciju, istaknuo je Rimac. Martin Raguž je istaknuo kako će se HDZ 1990. nastaviti boriti za svoje principe i dalje, te dodao da se u ponedjeljak, 9. prosinca trebala održati sjednica Predsjedništva HNS-a, no, da je odgođena, te da se toga dana događala izvanredna Skupština HBŽ-a i rušila Vlada premijera Rimca. “Način na koji su izigrani sporazum dva HDZ-a i principi HNS-a koji se dogodio isključivanjem HDZ-a 1990., premijera Rimca iz Vlade HBŽ-a je neprimjeren i tim činom je HDZ BiH prekršio sporazum, odnosno pogazio principe HNS, što je ravno izlasku iz istoga. Uveli su stranke koje nisu članice HNS u Vladu, a isključili našu stranku”, kazao je Raguž.

Daljnje funkcioniranje

Novinare je zanimalo kako će se ta situacija reflektirati na suradnju s HDZ-om BiH i funkcioniranjem vlasti u drugim županijama. “Mi nastavljamo djelovati unutar parlamentarnih razina temeljem onoga što smo dobili kao potporu birača i mandata koje imamo. U tim većinama nije samo HDZ BiH, nego i druge stranke, kazao je jučer nakon sjednice Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990.     

Ključne riječi
HDZ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije