civilna zaštita

HBŽ poziva građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru

vatra
06.07.2016.
u 15:09

Hercegbosanska uprava civilne zaštite pozivala je građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru te podsjetila na predviđene novčane kazne u slučaju izazivanja požara.

 - S obzirom da svake godine u ljetnome razdoblju zbog visokih temperatura i suše na prostoru Hercegbosanske županije izbije veliki broj prostornih požara, koji se često prošire i na visoke šume i ugroze naseljena mjesta te pričine značajne materijalne štete, pozivamo građane Hercegbosanske županije da ne pale vatru na otvorenom prostoru ( strništa, korovi i sl.) koja zbog nepažnje i nemara često izmaknu kontroli te ugroze prirodne resurse i ljudske živote – ističu iz Uprave civilne zaštite HBŽ-a.

Dodaju kako su u slučaju pojave požara građani dužni sami pristupiti gašenju početnih požara, a ako se požar ne može ugasiti, bez opasnosti za sebe i druge osobe, potrebno je odmah obavijestiti vatrogasno društvo na broj telefona 123, policiju na broj telefona 122 ili županijski Operativni centar civilne zaštite na broj telefona 200-965.

Ako građanin ne postupi na propisan način predviđene su kazne u iznosu od 250 do 750 KM što je pripisano člankom 3. županijskog Zakona o zaštiti od požara i Zakona o izmjenama Zakona o zaštiti od požara. Nadležni inspektori za zaštitu od požara će u suradnji sa pravosudnim organima i policijom poduzimati potrebne mjere i radnje protiv osoba koje budu osumnjičene za izazivanje požara.

Zakonom o šumama predviđene su kazne u iznosu od 1.000 do 5.000 maraka za Županijsko šumsko gospodarsko društvo ili drugu pravnu osobu ako ne osigura monitoring i čuvarsku službu i ne poduzme preventivne mjere zaštite od požara. Za osobe koje lože vatru u šumi ili na šumskom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume predviđene su kazne od 500 do 3 000 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije