Procurili podaci o poslovanju klijenata

Hakeri upali u Poreznu upravu RS: Prodaju podatke na crnom tržištu

hakeri
05.01.2024.
u 17:14

Na nekoliko foruma na “dark webu” su već puštene informacije i ponuđena prodaja podataka od oko 410 korisnika Porezne uprave.

Podaci klijenata Porezne uprave RS i email adrese zaposlenih u ovoj instituciji, nakon onih iz baze podataka Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava RS, prodaju se na kriminalnim hakerskim forumima na crnom tržištu, doznaje CAPITAL.

Prema informacijama u koje su imali uvid, do curenja podataka poreznih obveznika došlo je zbog korištenja službenih emailova zaposlenih u PU za ulaz na stranice zabave, malih oglasa i LinkedIn-a.

Na nekoliko foruma na “dark webu” su već puštene informacije i ponuđena prodaja podataka od oko 410 korisnika Porezne uprave. Ponuđeni su i podaci PU, odnosno šifre koje koriste pravne i fizičke osobr za pristup svojim profilima u bazi Porezne uprave.

Prema riječima IT stručnjaka, ovdje se najvjerojatnije ne radi o “ransomware” napadu, ali nesumnjivo ima veze s lošom zaštitom osjetljivih podataka i potencijalno s provalom u IZIS koja se dogodila 31. prosinca 2023. godina oko 12.20 sati od kada su zaključani svi kartoni pacijenata, a baza ponuđena na prodaju.

Stručni suradnik za IT tvrdi kako su se radnici PU nemarno registrirali na razne stranice sa službenih email adresa, ali su se tu našli i podaci klijenata.

“Procurili su podaci o poslovanju klijenata PU. Te informacije se mogu zlouporabiti na više načina, na primjer, za pristup bazi PU ili za krađu identiteta njihovih korisnika. Problematično je i što samo djelić informacije iz logova može poslužiti hakeru da dođe do svih ostalih podataka. On čak može doći do korisnika i navesti ga da se još jednom ulogira, unese šifru i da mu se sve otvori“, kaže on.

„Svi podaci koji se odnose na Fond zdravstvenog osiguranja, s kojim imamo razmjenu podataka u skladu sa Zakonom, trenutno su pod pažljivom provjerom. Imena korisnika koja su povezana s Fondom zdravstvenog osiguranja identificirana su kao potencijalni izvor problema. Kako bismo zaštitili integritet naših sustava, odmah smo suspendirali sve konekcije sa Fondom i blokirali pristup svim korisnicima sustava do daljenjeg. Svi podaci koji se odnose na FZO s kojim imamo razmjenu podataka, trenutno su pod pažljivom provjerom“, rekli su za Capital u Poreznoj upravi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije