Peta Raštikijada

Gurmanski raj u Marića gaju

06.10.2016.
u 09:00

U posljednju subotu ovoga mjeseca, 29. listopada, u Marića gaju pokraj Gruda održat će se peta po redu Raštikijada. Bračni par Zdravka i Tomo Marić pokrenuli su, a njihov sin Marko nastavio je ovu gurmansku tradiciju koja ima za cilj popularizirati raštiku. Prijave za ovogodišnju Raštikijadu primaju se sve do dan uoči natjecanja, a pravila su jednostavna: svaka je ekipa sastavljena od dvoje natjecatelja, početak kuhanja je u 16 i traje do 19 sati kada žiri kreće u akciju ocjenjivanja jela.

Učinak je postignut

Naravno, zabranjeno je bilo kakvo pripremanje jela unaprijed, sve mora biti napravljeno na licu mjesta. Organizator će se pobrinuti za plin i raštiku, a ekipe trebaju osigurati ostale namirnice. Žiri ocjenjuje više stvari, uz opći dojam, tu su izgled i boja jela, gustoća, miris, čvrstoća mesa i opći okus. Uz tri prve nagrade, ocjenjuje se i najšarmantnija ekipa, a organizirano je i glasovanje posjetitelja.

Raštikijada pokušava na stolove i restoransku ponudu vratiti ovu biljku koja je othranila starije generacije Hercegovaca, dok se mlađe pomalo odriču ove zdrave zelene biljke. Ipak, učinak je postignut.

– Kod nas gosti sve češće pitaju za raštiku, kaže mladi Marko Marić, organizator koji je i sam ljubitelj ovog jela. No, zašto se baš odlučio za raštikijadu, a ne krumpirijadu ili natjecanje s nekom za sada popularnijom namirnicom.

Ona je jedinstvena

– Zato što je raštika biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i zato što je najbolja u vrijeme kad organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Ona je jedinstvena i nitko drugi joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost. Krumpirijada, grahijada, fišijada, toga ima na svakome koraku.

Natjecatelji uglavnom preferiraju kuhana jela od raštike, s dosta mesa, ponekad i krumpirima i ostalim povrćem. Kuhana jela od raštike su kao gulaši - podnose miješanje gotovo svih mesa, te kombinacije suhog i svježeg. No sve češće se pojavljuju i ideje da se raštika može pripremati i u pečenom obliku, da se od nje mogu praviti uštipci, tako da se već ove godine mogu očekivati inovativne ekipe koja će, recimo, napraviti musaku ili lazanje od ove zdrave i ukusne biljke.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?