Kako migranti prelaze granicu

Gumenim čamcima prelaze rijeku i skrivaju se u kukuruzištu

16.08.2018.
u 17:38

Najintenzivniji prelasci događaju se između 22 i pet sati ujutro

Prema operativnim podacima bh. policijskih agencija, na području Loznice u Republici Srbiji nalazi se između 2.000 i 3.000 neprijavljenih migranata koji čekaju pogodan trenutak za prelazak u Bosnu i Hercegovinu, najčešće preko rijeke Drine.

Mirel Imamović, komandir Granične policije Zvornik, za N1 je kazao da su tenzije oko ilegalnih migranata i dalje prisutne sa nešto pojačanim intenzitetom.

"Također mogu reći da nakon zadnjih događaja koje provodi naš menadžment u dogovoru s MUP-om RS-a o razmjeni i podršci koju primamo od različitih agencija u zemlji, stanje se popravlja, držimo pod kontrolom. Upravljamo tim informacijama i prilagođavamo se stanju na terenu. Naše policijske patrole su aktivne", istaknuo je.

Za ulazak ilegalni migranti koriste improvizirana plovila, često samo gumene čamce. Nisu rijetki slučajevi da u tim pokušajima dođe i do prevrtanja čamaca, zbog čega su intervencije policijskih službenika česte. Najintenzivniji prelasci događaju se između 22 i pet sati ujutro, kaže policija u Zvorniku.

Ono što graničarima otežava pronalazak migranata, u slučaju da se domognu teritorija BiH, jeste što se s druge strane nalaze kukuruzišta koja migrantima služe za skrivanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije