BiH preuzela predsjedanje

Grubeša: Predsjedavanje ReSPA-om predstavlja veliki izazov i još veću obvezu

06.11.2017.
u 16:50

Osmi sastanak ministara nadležnih za poslove javne uprave iz zemalja zapadnog Balkana u svojstvu članova Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), održan je danas u Tirani.

Potpredsjednica Vlade Republike Albanije Senida Mesi, osvrnula se na početku sastanka na proteklu godinu u kojoj je Albanija predsjedavala ReSPA-om.

- Prisutnost ministara iz regije zapadnog Balkana ovdje, danas, pokazuje spremnost da međusobna suradnja bude unaprijeđena kako bi se osnažili kapaciteti za provođeje refome javne uprave i unaprijedila razmjena iskustava, a sve to s ciljem brže integracije u Europsku uniju - rekla je Mesi.

Predstavnik Europske komisije Bernard Brunet rekao je da je Europska komisije posvećena ReSPA-i, "ali ne samo kao instituciji, već oličenju regionalne suradnje koju ReSPA predstavlja."

- ReSPA ima svjetliju budućnost danas nego prije pet godina. Nalazi se u boljoj financijskoj situaciji, ima jasnu viziju i jasnu pordršku svih svojih članica iz regije zapadnog Balkana - dodao je Brunet.

Obraćajući se uvaženim članovima Upravnog odbora, direktorica ReSPA-e Ratka Sekulović istaknula je da je reforma javne uprave na zapadnom Balkanu zahtjevan posao koji iziskuje značajne resurse kao i iskrenu političku podršku i posvećenosti, priopćeno je iz ReSPA-e.

- Nova Strategija ReSPA-e za razdoblje od 2019. -2024., omogućit će nam uvjete da na bolji način objedinimo i usmjerimo napore kako bi primjena strategija za reformu javne uprave u regiji imala najveći mogući utjecaj - rekla je Sekulović.  

Tijekom sastanka bilo je riječi o naporima za unapređenje javnih konsultacija u procesu donošenja javnih politika i propisa, kao i o primerima dobre prakse u domenu upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi. 

Ministri nadležni za poslove javne uprave koji su članovi Upravnog odbora ReSPA-e usvojili su Godišnji izvještaj i dali podršku ReSPA-i da nastavi svoj rad. 

Na kraju sastanka, Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedavanje ReSPA-om od Republike Albanije u službenoj svečanosti primopredaje ReSPA zastave.

Novi predsedatelj ReSPA-e, Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, rekao je da predsjedavanje ReSPA-om za njega osobno predstavlja veliki izazov i još veću obvezu.

- Što se Bosne i Hercegovine tiče, s obzirom da preuzimamo predsedavanje od Republike Albanije koja je u proteklih godinu dana ostvarila značajan napredak u oblasti reforme javne uprave, imamo čvrsto opredeljenje da slijedimo taj primer i iskoristimo mogućnosti suradnje s ReSPA-om za unapređenje javne uprave - rekao je Grubeša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?