Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grubeša: Komšić je uzurpator pozicije člana Predsjedništva

Na hrvatskim područjima se stalno događa situacija da nama nameću predstavnike. Pustite ih neka biraju svoje”, rekao je Grubeša.
22. srpnja 2021. u 19:52 1 komentara 351 prikaza
Josip Grubeša

Josip Grubeša, ministar  pravosuđa BiH, kazao je za N1 kako je Željko Komšić uzurpator s kojim ne dijeli mišljenje u vezi bilo koje teme. Istaknuo je kako HDZ ne produbljuje podjele u BiH svojim prijedlogom izbornog zakona, a da su presude suda u Strazburu ispoštovali na način da se “Rom može kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva”.

“Simptomatično je da svaki prijedlog koji dođe od HDZ-a se dočeka kao apriori nešto loše. Imamo radnu grupu u kojoj svi iznose svoje prijedloge. Nije mi jasno zašto se odmah u startu samo HDZ-ovi prijedlozi osporavaju”, rekao je Grubeša za N1

Na tvrdnju da će “hrvatski član” biti izabran, prema njihovom prijedlogu, iz područja gdje je HDZ dominanatan, kazao je: “Možda se sada čini iz ove perspektive da je HDZ dominantan. Kada se radio izborni zakon nitko nije mogao pretpostaviti da će Komšić na ovaj način zlouporabiti instituciju hrvatskog člana Predsjedništva jer se i tada išlo na neko povjerenje. HDZ je došao s prijedlogom neka i drugi dođu sa svojim. Na hrvatskim područjima se stalno događa situacija da nama nameću predstavnike. Pustite ih neka biraju svoje”, rekao je Grubeša.

Dodao je kako “možda ljudi u budućnosti, kada bi imali slobodu, ne bi bili koherentni unutar jedne političke stranke”, kao što je to sada slučaj s HDZ-om. 

“Kada bi bilo obrnuto, kada Hrvati i Srbi mogli birati Bošnjacima predstavnike, vidjeli biste kako bi se smanjio broj političkih stranaka Bošnjaka”, kazao je.

Na pitanje kako su ispoštovane presude kazao je da će se Romi moći prijaviti za hrvatskog člana Predsjedništva”.

Govoreći o navodima Komšića da “HDZ želi vršiti opstrukciju izbora 2022.”, rekao je kako se “s Komšićem ni u čemu ne slaže”.

“On je nametnuo nešto što u BiH graniči s napadom na Ustavni poredak BiH. Imamo situaciju da, ako bi povukao vitalni nacionalni interes naroda kojeg on navodno predstavlja, on ne bi mogao proći?”, kazao je.

Rekao je da je Komšić izabran prema izbornom zakonu BiH, ali da je on “uzurpator pozicije člana Predsjedništva”.

Govoreći o presudama Haškog suda, rekao kako ih sve poštuje te da svatko tko je počinio bilo kakvo kazneno djelo treba odgovarati.

“Slažem s Borellom da mi u BiH moramo pronaći mir i krenuti naprijed, da bi bili jednog dana punopravna članica EU”, rekao je.

Za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić zaključio je kako radi “kvalitetno i odgovorno” te se nada da neće dočekati sudbinu ostalih glavnih tužitelja koji nisu dočekali kraj mandata.

  • lokve:

    Komšić izabran na isti način kao i Čović Za Čovića glasali Srbi i SNSD u FBiH i to je legitimni predstavnik Hrvata.