Ministar pravde BiH

Grubeša: Bh. pravosuđe je izdvojeni centar moći

Josip Grubeša
09.12.2020.
u 07:00

Kako organizirati pravosuđe u BiH? Ja samo mogu reći da je jedino u BiH organizirano na ovaj način u svijetu", kazao je Grubeša.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao je za N1 kako očekuje da će predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija dati ostavku u četvrtak.

Grubeša je kazao kako on nije osoba koja će reći treba li Tegeltija dati ostavku, ali očekuje da će odstupiti.

"Ono što trebam raditi jeste probati riješiti zakonska pitanja koja se tiču VSTV-a, jer ako Milan ode sutra, doći će neki drugi Milan. Nije problem u Milanu, problem je u zakonu", istaknuo je.

Ministar tvrdi da je bh. pravosuđe "izdvojeni centar moći".

"Neka mi oproste ljudi koji rade u pravosuđu, ja jesam njihov ministar i ja njih uvijek štitim, ali praktički pravosuđe bi trebalo biti na strani države. Ne kažem da država treba imati kontrolu nad pravosuđem, ali pravosuđe treba nekome odgovarati. Kako organizirati pravosuđe u BiH? Ja samo mogu reći da je jedino u BiH organizirano na ovaj način u svijetu", kazao je Grubeša. 

Grubeša navodi da bi jedan član VSTV-a u neke zapadnoeuropske zemlje podnio ostavku kada bi prešao na pješačkom na crveno.

"Mi govorimo o BiH. I zato kažem da mi unutar BiH moramo pronaći zakonska rješenja koja će to definirati. Ipak naš mentalitet je poseban - nije opravdanje mentalitet, ali moramo pronaći način kako ćemo te stvari u pravosuđu maknuti", kazao je.

Smatra da nije u redu da se Tegeltija sastaje s političkim liderima, dodavši da ne zna kome predsjednik VSTV-a odgovara.

"Mislim da je VSTV prošli tjedan napravilo dobar iskorak, jeste da su se oni međusobno sastali. Razgovarali su o problemu. Tu je Tegeltija trebao tražiti savjete i sugestije", pojasnio je.

Prema njegovim riječima, VSTV se treba razdvojiti na sudski i tužiteljski dio, jer smatra da nije u redu da suci, tužitelji i odvjetnici biraju sve suce i tužitelje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?