prvi doktor enologije u Hercegovini

Grožđa je upola manje, pa je cijena od 1,30 KM/kg niska

06.09.2017.
u 13:00

U ponedjeljak je počela selektivna berba grožđa na 250 ha plantažnih vinograda Vinarije Čitluk d. d., koja se nalazi u Broćanskom vinogorju, najvećem vinogorju u BiH. Kako smo doznali, u berbu žilavke i blatine na Vinarijinim plantažama angažirano je više od 110 berača, što Vinarijinih djelatnika i što 80-ak sezonskih nezaposlenih radnika koje je sve teže pronaći.

Kako je početak “trganja” događaj koji je od iznimnog značaja i za Vinariju i cijelu općinu Čitluk, o ovogodišnjoj izuzetno teškoj vinogradarskoj godini, početku “trganja”, urodu, kvaliteti i preradi grožđa, o preporukama broćanskim vinogradarima i vinarima što ove godine učiniti te o otkupnim cijenama grožđa, razgovarali smo s prvim doktorom enologije u Hercegovini i glavnim enologom Vinarije Čitluk doc. dr. sc. Tihomirom Prusinom, inače nositeljem katedre Vinarstva i tehnologije vina na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Kakva je bila ovogodišnja vinogradarska godina?

- Ova godina je iznimno teška vinogradarska godina. Zašto ? U trećoj dekadi travnja led, ne kako kod nas kažu slana, nego baš pravi led, koji je pogodio jako puno vinogradarskih položaja u Brotnju, a i u Dubravskom vinogorju i šire. Doslovno, pojedini vinogradi su se crnili, na trsovima nije ostala niti jedna jedina mladica. Nakon toga ti su se vinogradi lagano oporavili jer su iz spavajućih pupova narasle nove mladice, na kojima su se razvili nešto manji grozdovi. Međutim, tamo gdje su bili dobri vinogradarski položaji, kao što su naši Kameni vinogradi u kojima, osim vrlo malo u depresijama, uopće nije bilo pozebe, ti vinogradi su iznimno dobro rodili. Nažalost, kasnije je uslijedila tromjesečna suša, pa tamo gdje se vršilo navodnjavanje, urod i kvaliteta grožđa su izuzetno dobri, unatoč visokim, rekao bih šokantnim temperaturama, većim i od 50 stupnjeva na suncu. Posebno su se vinske sorte žilavka i blatina poistovjetile s ovim ovdje kršom i Hercegovinom jer su jako izdržljive.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije