Nevrijeme

Grom izazvao požar u Mostaru, nestajalo struje, kvarili se odašiljači

18.08.2015.
u 08:22

Kiša koja je padala dobra je za nove usjeve, ali poljoprivrednici strahuju da je došla prekasno

U Mostaru su u nedjelju pala 43 litra kiše po četvornom metru, a u Sarajevu 19, podaci su to koje smo dobili u Federalnom meteorološkom zavodu nakon burnog vikenda, najnestabilnijeg ove sezone. Reagirali su i vatrogasci. U Mostaru je u naselju Orlac došlo do požara nakon udara munje. Srećom, vatra nije zapalila obližnju kuću. Vatrogasci su na vrijeme intervenirali i ugasili požar.

- Uz tu, imali smo još dosta tehničkih intervencija. Bilo je obaranja stabala na ulice, pa smo i tu intervenirali i spriječili daljnje incidente, govore za Večernjak u Vatrogasnoj postrojbi Mostar. I Gruđani su ovog vikenda spavali lošije nego inače s obzirom na to da su udari munje bili tako intenzivni i snažni.

- Ne pamtim ovakav vikend. Sjeo sam oko tri sata iza ponoći i gledao ulicu osvijetljenu munjama, govori nam kroz smijeh jedan od mještana. A da je bilo dramatično pokazuju i činjenice da su udari munje u toj općini prouzročili kvarove koji su doveli do nestanka električne energije, kvarova na odašiljačima i slično. A koliko je nevrijeme dobro za poljoprivredu provjerili smo u poljoprivrednoj zadruzi AgroNeretva.

- Bivši mostarski gradonačelnik Mujaga Komadina upitao se jednom: "Što je najvrednije", ustvrdivši da je to: "Jedna prava hercegovačka kiša, u pravo vrijeme". Iskreno, ova kiša će dobro doći, ali je malo zakasnila. Primjerice, za nove usjeve je dobra, ali lako može dovesti do bolesti i plamca na grožđu s obzirom na to da lagano ulazimo u fazu pripreme za trganje. Ipak, za neke kulture je dobra ovolika količina kiše, a vrijeme će pokazati kako će ona utjecati na razvoj poljoprivrednih kultura, kazali su nam u ovoj zadruzi.

Što se tiče idućih dana vrijeme će i dalje biti nestabilno, osobito u Bosni. U Hercegovini će biti više sunca. U noći sa srijede na četvrtak i u četvrtak u prijepodnevnim satima bit će nestabilnije. Temperature u Bosni rast će do 27 C, dok će u Hercegovini one ići i do 32 C. Za vikend nas, prema sadašnjim prognozama, očekuje sunčano i toplo vrijeme, a prema dugoročnim prognozama tako će početi i idući tjedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije