U FOKUSU

Grlić Radman: Bez RH i Hrvata danas ne bi bilo BiH, spriječili su genocid u Bihaću

storyeditor/2024-05-26/grlic_1.jpg
27.05.2024.
u 14:27

Nakon što je večer ranije predstavljena, a samo dva dana nakon što je u UN-u usvojena rezolucija o srebreničkom genocidu, kojom se izjednačava uloga Hrvatske i Srbije u ratu u BiH, reagirao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. On je u Stocu tradicionalno nazočio obilježavanju godišnjice zločina koji su počinjeni na kraju Drugog svjetskog rata, kada su strijeljane na tisuće hrvatskih vojnika i civila bez suđenja i dokazane krivnje. Na upit novinara osvrnuo se na predstavljanje knjige "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini - Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku", čiji je izdavač Udruga žrtava genocida.

Ta knjiga poziva se na haaške izvore, a ministar obrane BiH Zukan Helez rekao je kako je "u BiH bio međunarodni sukob, gdje su politička rukovodstva iz susjednih zemalja sudjelovala u ratnoj agresiji na BiH". - Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo. Neobično je da se to događa upravo u trenutku usvajanja rezolucije o srebreničkom genocidu - rekao je hrvatski šef diplomacije. Podsjetio je pri tome kako je Hrvatska bila susponzor rezolucije u UN-u te da su nakon srebreničkog genocida sredinom 1995. hrvatske snage, koje su činili Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga. Grlić Radman je dodao kako se "ne mogu nikako" uspoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu.

- Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH - istaknuo je. Najavio je kako će se nova hrvatska Vlada još snažnije zauzimati za popravljanje položaja Hrvata u BiH te ubrzavanje puta te zemlje prema EU.

- Mi ćemo u trećem mandatu još snažnije zagovarati potrebu da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju. Nitko nema pravo preglasavati Hrvate na izborima. Hrvati imaju pravo na svoje legitimne predstavnike, a ne koje im netko drugi izabere - poručio je šef hrvatske diplomacije. Osudio je i zločine počinjene na kraju Drugog svjetskog rata kada su brojne hrvatske civile i vojnike pobile komunističke vlasti bez optužnice i osude i dodao kako su i na tome mjestu kod Stoca izvedene brojne brutalne likvidacije.

- Ne znamo za njihova grobišta. Govorimo o masovnim jamama. U vrijeme komunizma o tome se šutjelo - poručio je ministar Grlić Radman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije