Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Granična policija: Nije zabilježen ulazak izbjeglica u BiH

16. rujna 2015. u 12:12 0 komentara 256 prikaza
izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nema nikakvih novosti na graničnim prijelazima prema Srbiji i Crnoj Gori vezano za izbjeglice i migrante s Bliskog Istoka.

Kako je kazala glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, za sada nije zabilježen prelazak državne granice većih skupina migranata i izbjeglica iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja.

Ona je dodala kako je Granična policija BiH u posljednja dva mjeseca poduzela brojne aktivnosti u vezi s navedenom problematikom, u sklopu kojih su sačinjeni lokalni i regionalni operativni planovi za postupanje u slučaju priljeva većeg broja migranata i izbjeglica, odnosno njihova masovnog priljeva.

Na središnjoj razini sačinjen je Okvirni plan djelovanja Granične policije BiH u slučaju masovnog izbjegličkog i migracijskog priljeva na teritoriju BiH, kojim je predviđeno preraspoređivanje ljudskih i materijalno-tehničkih resursa u skladu s mogućnostima na dijelove državne granice gdje bi se ukazala potreba.

Također, Vijeće ministara BIH je usvojilo informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s migrantskom/izbjegličkom krizom u regiji i Europskoj uniji, kao i plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje priljevom masovnog broja izbjeglica i migranata u BiH.

"Planom hitnih mjera osigurava se human tretman izbjeglica i migranata, u skladu sa zakonodavstvom iz oblasti migracija i azila i međunarodnim pravom, a da se pri tome sigurnosna prijetnja svede na minimum", istaknula je Dujković.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.