Izložba o Srebrenici u gradu na Bosutu

Gradonačelnik Šarić: Vinkovci žele sudjelovati u liječenju rana Srebrenice

27.02.2017.
u 09:00

Gradski muzej Vinkovci sa svojom Galerijom likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, širom je otvorio svoja vrata za radove umjetnika koji su prošle godine stvarali umjetnička djela u okviru prve međunarodne likovne kolonije “Srebrenica 2016. godine”. Inicijator prekogranične suradnje u oblasti duhovne kulture ponovno je bio fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik-Srebrenica. Radovi 14 umjetnika već su izloženi diljem BiH, a ovih dana izložba je prešla bh. granice.

Franjevci u Srebrenici

Domaćini su se pokazali u najboljem svjetlu, a najstariji grad Slavonije pokazao je još jednom svoju prepoznatljivu toplu i široku posavsku dušu uvijek otvorenu za pozitivna događanja.

U vinkovačkoj galeriji gostovali su mnogi renomirani umjetnici, vrhunske izložbe i glazbenici, pa su gosti nastojali biti na razini takve tradicije. Prigodnim je riječima u svoje ime, uime svih djelatnika i ravnatelja Muzeja Danijela Petkovića, goste pozdravio Ivica Belamarić, kustos galerije. O franjevačkoj prisutnosti u Srebrenici, Bosni i Hercegovini i dolasku na ove prostore okupljenima je govorio fra Oršolić, organizator kolonije. Predstavila je umjetnike i njihova djela opisujući ih, kao i razloge dolaska u Srebrenicu Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti. Okupljene je podsjetila da su umjetnička djela na prodaju te da im je namjera pomoć u gradnji Franjevačkog centra u Srebrenici.

Suradnja dvaju gradova

Umjetnik Vinkovaca, jednim djelom i domaćin Dejan Duraković govorio je o svojim dojmovima trodnevnoga boravka u Srebrenici koje je emotivnim riječima opisao:

- Tamo još tuga stanuje, ljudi se osjećaju kao da žive na kraju svijeta. Njihova bol se skoro može dotaknuti. Ulice su poluprazne, a na sve strane strše ratne ruševine. Nama je donekle ipak bilo lijepo jer Bosna i Srebrenica ima ju dušu. Nažalost, strašno je ranjena, posebno Srebrenica, i svi se trebamo potruditi da te rane što prije zacijele. Uime svih građana Vinkovaca Tomislav Šarić, zamjenik gradonačelnika, obratio se prigodnim riječima, zahvalio na iznimnom kulturnom događaju i, kako je kazao, na mogućnosti da i Vinkovci sudjeluju u liječenju rana Srebrenice. Ponudio je pomoć lokalne zajednice i sve oblike suradnje te je otvorio izložbu 1. međunarodne likovne kolonije “Srebrenica 2016.” u Vinkovcima. Program su glazbeno uljepšali mladi talenti - Marija Jurić, sopranistica, uz klavirsku pratnju Tamare Krajinović pod ravnanjem prof. Sanje Čurko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije