Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Gradnju Pelješkog mosta sad se može pratiti iz cijelog svijeta

Platforma Povezana Hrvatska objavljuje najnovije fotografije s 11 kamera na gradilištima velikih projekata
02. srpnja 2020. u 09:50 0 komentara 2260 prikaza
Pogledajte galeriju 1/12

Zanima vas kako napreduju radovi i kakvo je danas stanje na gradilištu Pelješkog mosta, a ne živite u blizini i ne možete “baciti pogled” sa svog prozora da to provjerite? Odnedavno pogled na to možete baciti iz bilo kojeg dijela Hrvatske, ali i svijeta putem web-platforme povezanahrvatska.eu. Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je tu stranicu kako bi informiralo javnost o napretku ugovorenih projekata sufinanciranih EU sredstvima, a na najvažnijim od tih gradilišta postavljene su kamere preko kojih se može pratiti svakodnevni napredak i aktualno stanje radova na njima. Usto, svaki dan se objavljuju i nove fotografije.
Ukupno je postavljeno jedanaest kamera na pet gradilišta. Gradnju Pelješkog mosta pokrivaju dvije kamere, jedna s kopna, druga s poluotoka, a isto toliko ih je postavljeno na pristupnim cestama. Na gradilištu pruge od Dugog Sela do Križevaca postavljene su tri kamere, a na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Brajdica dvije. Trajektna luka Tkon i zapadni dio luke Cres snima po jedna kamera. 

Ugovoren 101 projekt 

U Ministarstvu navode da u idućem razdoblju planiraju kamere postaviti i na gradilište državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka te na dionice pruge Križevci – državna granica, Vinkovci – Vukovar i Hrvatski Leskovac – Karlovac. Na web-stranici navedeni su i svi podaci o projektima – vrijednost, početak i planirani kraj realizacije, iznos bespovratnih sredstava… Osim slikovnog informiranja, navedene su i novosti s gradilišta pa tako za Pelješki most piše da je počela montaža kolničke konstrukcije, a da je na pruzi Dugo Selo – Križevci završen najveći dio radova. Web-platforma tek je nedavno pokrenuta pa u Ministarstvu kažu da će se informacije o statusu radova periodično nadopunjavati. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima dosad ukupno 101 ugovoren projekt koji se financira iz fondova Europske unije, koji su vrijedni gotovo 15 milijardi kuna.

I meteorološka stanica 

Do sada je iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ (OPKK) ugovoreno ukupno 60 projekata s ukupnim iznosom bespovratnih EU sredstava od 11,4 milijarde kuna. Kroz Instrument za povezivanje Europe (CEF) ugovoreno je 40 projekata s ukupnim iznosom EU bespovratnih sredstava od 3,2 milijarde kuna. – Ideja je bila da budemo transparentni što je moguće više i da projekte na inovativniji način približimo javnosti – poručuju iz Ministarstva.

Na web-stranicu slikovni i videosadržaj s gradilišta stiže s pokretnih kamera stacionarnog autonomnog sustava nadzora, koje imaju mogućnost nadzora širokog područja gradilišta, putem okretno nagibnog kretanja i zoom funkcionalnosti kamere. A kako bi se osigurali što atraktivniji kadrovi, navode u Ministarstvu, implementiran je potpuno autonoman sustav nadzora, koji ne zahtijeva nikakvu žičnu infrastrukturu za komunikaciju i napajanje, nego koristi solarnu energiju za napajanje te bežičnu telekomunikacijsku infrastrukturu (3G/4G mobilnu mrežu) za prijenos podataka na centralni aplikativni servis. Usto, na posebno atraktivnim lokacijama poput Pelješkog mosta i luke Tkon instalirana je i meteorološka stanica, putem koje se osiguravaju podaci o vremenskim uvjetima – temperatura, vlažnost i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, oborine. U Ministarstvu navode da je ugovor za ovaj projekt vrijedan 8,1 milijuna kuna i da je financiran sredstvima EU u okviru tehničke pomoći OPKK 2014.-2020 te CEF-a. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.