Načelnik Stjepan Piljić o projektima i mjerama u općini Domaljevac-Šamac za 2024.

Gradimo ceste, vodovod, dajemo grantove za stan mladim obiteljima

13.01.2024.
u 14:24

Načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić govorio je o projektima i mjerama koje se realiziraju te koje se planiraju u 2024. godini.

Aktivni u projektima

- Dovršeno je uređenje parkirališta na carinskom terminalu, asfaltirano je oko 2000 m2 novog parkirališnog prostora. Radovi na sanaciji poslovne zgrade na carinskom terminalu su u završnoj fazi, a dio radova bit će dovršen početkom 2024. godine. Dovršeni su radovi na zacjevljenju kanala Jadrice, a na ovoj lokaciji izvedeni su i radovi saniranja sustava oborinske odvodnje, kao i ravnanje terena.

U sklopu programa izgradnje lokalnih cesta sanirana su tri cestovna odvojka u Domaljevcu, izgrađen plato ispred kapele u Grebnicama, dok je asfaltiranje dijela Ulice poginulih branitelja u Baziku zbog vremenskih uvjeta preneseno u iduću godinu. U tijeku su i radovi na proširenju vodovodne mreže u Ulici kralja Tomislava u Domaljevcu, dok su radovi na sanaciji savskog nasipa prekinuti do poboljšanja vremenskih uvjeta. Dovršeni su radovi na izmjeni sustava grijanja u Dječjem vrtiću, čime je ova ustanova dobila učinkovit sustav grijanja uz uštedu financijskih sredstava - kazao je načelnik Piljić.

Općina Domaljevac-Šamac veliku pozornost posvećuje izradi projekata za koje se prijavljuje na sve razine vlasti jer mali općinski proračun ipak ne može pratiti skupe infrastrukturne projekte, tvrde u poglavarstvu. Ministarstvo prostornog uređenja Republike Hrvatske odobrilo je projekt uređenja dvorišta s izgradnjom nadstrešnice za vozila Doma zdravlja Domaljevac, a Fond za zaštitu okoliša odobrio je projekt ozelenjivanja površina, sadnje ukrasnog drveća.

Pohvalno je što Općina pokazuje zanimanje za projekte vezane uz uređivanje svojeg mjesta kroz sadnju ukrasnog drveća jer u Posavskoj županiji sve više privatni sektor koji gradi stambene blokove, osobito u Gradu Orašju, zaboravlja na taj vrlo važan detalj. Već su zapravo ponikle četvrti grada poput betonskih blokova bez zelenih površina. Neki su od njih najavili naknadno ispravljanje i sadnju drveća, no ipak ćemo pričekati proljeće i vidjeti ima li pomaka.

Temu pružanja vodovodne mreže ili, bolje rečeno, nastavljanja tog projekta od životne važnosti, Općina Domaljevac-Šamac nastavlja i u 2024. godini kako bi vodovodnom mrežom bila pokrivena sva tri općinska mjesta. Načelnik Piljić informirao je općinske vijećnike o potpisanom sporazumu sa skupinom građana o priključenju mjesnog vodovoda u javni vodovodni sustav. Bilo je riječi i o ostalim projektima vezanim uz potpore koje je Općina omogućila studentima i braniteljima, kao i o drugim realiziranim projektima.

Uz predsjedanje Miroslava Piljića, vijećnici su jednoglasno usvojili financijske dokumente: odluku o izmjenama i dopunama proračuna općine Domaljevac - Šamac za 2023. godinu u iznosu od 3,527.000 KM, čime je omogućen uspješan dovršetak realizacije započetih programa u 2023. godini, te proračun općine Domaljevac-Šamac za 2024. godinu u iznosu od 4,373.500 KM. Proračun će omogućiti, naglašeno je, uz stabilno funkcioniranje institucija, i socijalnu te investicijsko-razvojnu komponentu.

- Uz općinsku ustanovu, u proračunu su zastupljene i ostale općinske institucije: Dječji vrtić, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad te JP Vodokom. Socijalna odgovornost pokazuje se kroz sufinanciranje boravka djece u vrtiću, prijevoz učenika, naknade za novorođenu djecu, naknade za učenike, studente, branitelje, kao i novouvedeni grant za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Investicijsko-razvojni aspekt proračuna ogleda se u planiranim projektima proširenja vodovoda, izgradnje i sanacije cesta, pješačkih staza, uređenja dvorišta Doma zdravlja, sanacije kapele u Grebnicama, zatim sanacije nasipa, uređenja kanalske mreže, zelenih površina, sportskog objekta – teretane, parkirališta i drugo.

Potpora sportu

Podrška sportskim klubovima je povećana kako bi se osigurao nastavak odličnih sportskih rezultata naših klubova, a osigurana je i potpora za braniteljske te ostale udruge s područja naše općine, kazao je načelnik Piljić.

U općini se također pravodobno reagiralo i na prve snježne oborine u novoj godini. Naime, održavanje lokalnih cesta povjereno je JP Vodokom Domaljevac, a sve u skladu s utvrđenim programom zimskog održavanja cesta. U pogon je stavljena sva raspoloživa mehanizacija za zimsko održavanje, a osigurane su i dovoljne količine posipnog materijala protiv stvaranja poledice na cestama kako bi se stvorili su uvjeti za neometano odvijanje prometa i smanjila opasnost od prometnih nesreća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?