Sarajevo

Građani se guše u smogu, doktori apeliraju: 'Ne izlazite vani bez maske... Zapravo, uopće ne izlazite!'

Sarajevo
22.12.2015.
u 16:12

Građani Sarajeva već danima se bore sa zagađenim zrakom, a kulminacija je stigla sinoć kada su iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć odaslali apel građanima da ne napuštaju i ne provjetravaju svoje domove!

Zog povećane koncentracije sumpor dioksida i štetnih materija koji se nalaze u smogu, direktorica Zavoda dr. Sena Softić-Taljanović rekla je  da će građani već nakon nekoliko minuta boravka na zraku osjetiti glavobolju te probleme sa disanjem.

- Ukoliko građani budu imali potrebu izaći vani, onda obavezno trebaju koristiti masku, gazu preko koje ide šal kako bi zaštitili dišne puteve rekla je kazala je Softić-Taljanović.

Također, Softić-Taljanović  navodi opasnost za visokorizičnu grupu djece i učenike osnovnih i srednjih škola.

- Djeca koja su prva smjena odlaze u školu u ranim jutarnjim, a druga se vraća u kasnim večernjim satima. Ta populacija je izložena riziku od štetnih materija koje se nalaze u smogu. Na njih treba staviti naglasak jer oni su najnježnija populacija i najpodložnija oštećenju dišnih puteva. Zdravlje im je direktno ugroženo, također prisutan je i strah roditelja pustiti dijete u školu po ovakvom vremenu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije