Podaci Agencije za bankarstvo RS-a

Građani Republike Srpske bankama dužni gotovo tri milijarde maraka

dugovi
ilustracija
03.09.2022.
u 09:30

Inflacija i poskupljenje gotovo svih proizvoda doveli su do toga da su stanovnici Republike Srpske povećali svoju zaduženost prema bankama ove godine u odnosu na kraj prošle. Podaci Agencije za bankarstvo RS-a pokazuju da su stanovnici RS-a na osnovi kredita koje su podigli u bankama zaduženi oko 2,9 milijardi KM u drugom kvartalu ove godine, pišu Nezavisne.

U ovim podacima vidi se da je povećana zaduženost građana za više od 100 milijuna KM u odnosu na kraj prošle godine. U izvješću Agencije za bankarstvo RS-a navodi se i da je u drugom kvartalu ove godine smanjena štednja stanovnika RS-a.

Naime, krajem prošle godine ukupna štednja građana RS-a iznosila je 2,5 milijardi KM, dok je u drugom kvartalu ove godine smanjena za više od 200 milijuna KM i iznosi 2,3 milijarde KM.

- Oročena štednja u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1,6 milijardi, a krajem prošle godine 1,8 milijardi KM. I štednja po viđenju je manja i iznosi 659,2 milijuna KM, za razliku od kraja prošle godine kada je bila 743,9 milijuna KM - stoji u izvješću.

Prema ovim podacima, građani na tekućim računima imaju i manje novca u odnosu na kraj prošle godine. - U drugom kvartalu ove godine na tekućim računima su bile 1,42 milijarde KM, a krajem prošle godine 1,46 milijardi KM. Ukupno depoziti iznose 3,7 milijardi KM i manji su za više od 300 milijuna KM u odnosu na kraj prošle godine - ističe se u izvješću. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?