strah od koronavirusa

Građani pokupovali sva dezinfekcijska sredstva, police se prazne

ilustracija
12.03.2020.
u 21:45

Nakon informacija da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, ali i ranijih vijesti o širenju ovog virusa, građani Sarajeva su, mogli bi se reći, prilično ozbiljno shvatili preporuku o pojačanju higijene, ali i imuniteta.

Prema riječima vlasnika jednog od štandova sa domaćim proizvodima ispred BBI Centra, građani posljednjih dana u velikim količinama kupuju med i ostale pčelinje proizvode, piše Faktor. 

- Najviše traže propolisa. Posljednjih dana propolis se prodaje tri puta više nego inače – kazao je.

U gotovo svim ljekarnama u Sarajevu koje su obišli, sredstava za dezinfekciju ruku nema. Rijetke su one u kojima je ostalo još neko pakiranje maramica za dezinfekciju površina. Nestašica je čak i u drogerijskim marketima, u kojima se inače mogu kupiti sredstva za dezinfekciju.

- U prvih 15 minuta nakon što smo otvorili trgovinu, ljudi su pokupovali sva dezinfekcijska sredstva koja smo imali – kazala je radnica jedne drogerije.

Iako je građanima preporučeno da se ne kreću mjestima u kojima je velika frekvencija ljudi, Sarajlije su danas iskoristile sunčan dan, a neki od njih su šetali sa medicinskim maskama na licu.

Tržni centri također su bili puni, a mnogi od njih su samoinicijativno uradili dezinfekciju prostorija, pored one koja se redovito radi.

Kako doznaje Vecernji.ba, slična je situacija u Mostaru, u ljekarnama je jako teško pronaći sredstva za dezinfekciju i u većini slučajeva nestanu čim se postave na police. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije