COVID 19

Građani ne prijavljuju pozitivne testove, 1517 zaraženih u bolnicama, 114 na respiratoru

27.01.2022.
u 14:48

Zbog brzog širenja omikron soja koronavirusa, u BiH raste potražnja za kućnim antigenskim testovima

Prema podacima sekvencioniranja dostavljenih od Laboratorija za molekularno dijagnostička i forenzička ispitivanja Veterinarskog instituta, na području Federacije BiH cirkulira dominantno delta varijanta SARS-CoV-2 virusa, a u 51. tjednu prvi put je sekvencioniranjem detektirana omikron varijanta, piše Večernji list BiH. U 52. tjednu udio omikron varijante SARS-CoV-2 iznosio je 22,44 posto, dok u prvom tjednu siječnja 2022. iznosi gotovo 57 posto. Prema podacima dobivenih genotipizacijom uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, delta varijanta je dominantno cirkulirala na kraju 2021. Rezultati iz siječnja 2022. pokazuju da se omikron varijanta detektira u većini uzoraka te ova varijanta SARS-CoV-2 virusa preuzima dominaciju na području Federacije BiH.

25 tisuća aktivnih

Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa raste potražnja za brzim antigenskim testovima čija se uporaba sve više preporučuje kako bi se rasteretio zdravstveni sustav. U posljednje vrijeme sve više osoba koristi brze testove, a iz Gradske ljekarne Mostar kazali su Feni kako bilježe veliku potražnja za brzim antigenskim testovima, posebno za vikend. Naglašavaju kako imaju dovoljne količine testova te da cijena jednog testa iznosi 7,9 maraka, dok pakiranje od pet testova košta 29 maraka. Ogromna potražnja za testovima i ne čudi s obzirom na to da je u FBiH trenutačno evidentirano 24.447 aktivnih slučajeva COVID-19. Na razini Federacije BiH sedmodnevna incidencija iznosi 500,1 slučaj na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana višu incidenciju od prosječne zabilježene u Federaciji BiH imaju Hercegovačko-neretvanska županija, Zapadnohercegovačka, Sarajevska i Tuzlanska županija. Sedmodnevna pozitivnost testova varira među županijama. Visoka pozitivnost ukazuje na neodgovarajući broj PCR testiranja, dok rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u izvješće. Da je zaraženih znatno više od službenih brojki, potvrđuje i veliki broj umrlih koji je na razini zemalja koje imaju skoro deset puta više potvrđenih slučajeva, ali i broj hospitaliziranih. U Federaciji BiH na bolničkom liječenju trenutačno je 719 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 43 (5,9 posto) na respiratoru. Prema dostavljenim podacima, od 671 hospitalizirane osobe s podatkom o statusu cijepljena, 503 (74,9 posto) je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, a 168 (25,1 posto) potpuno cijepljenih. U trećem tjednu mjeseca bilježi se porast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva zbog COVID-19 i ukupnog broja hospitaliziranih pacijenata na kraju tjedna. Ukupan broj hospitaliziranih u Republici Srpskoj je 798, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 317, a u ostalim bolnicama 481. Na respiratoru je 71 osoba, 35 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 36 u ostalim bolnicama. Dakle, u dva entiteta u bolnicama je hospitalizirano je 1517 oboljelih od COVID-a, a 114 je na respiratoru.

Lakši simptomi
 
Omikron soj izaziva blažu kliničku sliku, ali to ne ohrabruje, jer će uvijek jedan dio populacije imati težu kliničku sliku budući da je slabijeg zdravstvenog stanja. Stoga se svakako ne bi trebalo zanemariti simptome i ignorirati pozitivan kućni test. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo USŽ-a Zarine Mulabdić, nerealan je prikaz epidemiološke slike, jer mnogi ljudi koji su uradili kućni test i pozitivni su na koronavirus to ne prijavljuju u domove zdravlja. S obzirom na to da imaju lakše simptome, i ne odlaze u COVID ambulantu. Liječnici pozivaju da se ovakvi slučajevi prijave. “Mi ohrabrujemo sve one koji sami urade kućne testove ili u ljekarni, ako su testovi pozitivni, da se obvezno jave u COVID ambulantu da bi se taj test potvrdio i da bi se išlo u daljnju proceduru kako bi se spriječilo širenje”, objašnjava Ahmed Mašić, načelnik Službe opće medicine i COVID-ambulante Doma zdravlja Bihać. Hans Kluge, direktor za Europu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao je da je omikron početak kraja pandemije i da će se korona pretvoriti u takozvano endemsko stanje poput gripe, virusa koji se javlja sezonski, ali nema potencijalno opasne zarazne bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije